2024. június 1. - Tünde

Romlik a magyar gyáripar?

Széttartó folyamat mutatkozik Magyarország, Csehország és Lengyelország feldolgozóipari teljesítményében, a magyar gyáripar kárára - vélekedtek londoni feltörekvő piaci elemzők a három közép-európai EU-tagállam új feldolgozóipari beszerzőmenedzser-indexeinek pénteki közzététele után.
2010. október 1. péntek 17:35 - HírExtra
Magyarország szezonális kiigazítással számolt PMI-értéke a múlt hónapban 50,2 volt az augusztusban mért 51,9 után, vagyis még éppen a termelési érték növekedését és csökkenését elválasztó 50-es határérték felett járt. A cseh mutató 57,3-ról 58,0-ra, a lengyel index 53,8-ról 54,7-re emelkedett, vagyis mindkét ország PMI-mutatója - a magyarországival ellentétben - gyorsuló ipari termelésnövekedésre utalt.

Az adatokat összevető pénteki értékelésükben a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó piaci elemzői úgy vélekedtek, hogy a PMI-számokból megítélhetően Lengyelország és Csehország, illetve Magyarország feldolgozóipara mind erőteljesebben széttartó növekedési pályán van.

A GS szerint az új beszerzőmenedzser-indexek arra vallanak, hogy a magyar gazdaság egészének teljesítménye is valószínűleg elmarad majd a térségtől. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 1,2 százalékkal nő, Csehországban ugyanakkor 2,1 százalékos, Lengyelországban 3,2 százalékos idei növekedést várnak a Goldman Sachs londoni elemzői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását