2024. április 26. - Ervin

LMP: kirakóval zárták a kampányt

A 23 kerületet formázó puzzledarabokból rakták ki Budapest térképét az LMP polgármester- és képviselőjelöltjei a párt fővárosi kampányzáróján, amelyet egy belvárosi szórakozóhelyen tartottak pénteken.
2010. október 1. péntek 17:50 - HírExtra
A sorban érkező jelöltek egy-két mondatban elmondhatták, milyen kerületet szeretnének. Kívánságaik között a nagyobb környezetvédelem, az építészeti értékek megőrzése, a kulturális élet felpezsdítése, tiszta közélet, élhetőbb közterületek, zöldebb felületek, a közösségi közlekedés fejlesztése és a közbiztonság növelése szerepelt.

Ezt követően, a felsorakozott kerületi jelöltekkel a háta mögött, Jávor Benedek főpolgármester-jelölt arról beszélt, a következő négy évben azon akarnak dolgozni, hogy Budapest egy város legyen, ne pedig 23 különálló település, amely kerületi érdekek mentén "sodródik". Szavai szerint Budapestnek a világ más városaiból érkezők számára is vonzónak kell lennie, de elsősorban a főváros lakói számára kell vonzóvá tenni.

Elképzeléseit úgy jellemezte, hogy Budapestnek magas életszínvonalat kell kínálnia, ahol az emberek szeretnek élni és dolgozni, valamint vissza akarják csábítani azt a 350 ezer egykori fővárosit, aki elköltözött innen. Ehhez vissza kell állítani a kerületi és a fővárosi képviselő-testületekbe vetett bizalmat - tette hozzá -, mert e nélkül nem lehet hatékony önkormányzatokat működtetni.

Mint mondta, szükség van az önkormányzatok átláthatóságára, hangsúlyozva, a helyben lakókat be kell vonni a döntésekbe, hogy elhiggyék, van hatásuk a saját életük alakítására. Szavai szerint ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, az LMP képviselőinek be kell kerülniük a kerületi és fővárosi testületekbe.

Jávor Benedek szerint gyakorlatilag az LMP az egyetlen párt, amely a programjába illesztette az együttműködést a helyi közösségekkel, illetve az átlátható önkormányzatok tervét.

Ha csak egy-két képviselőjük jut be minden önkormányzatba - mondta a főpolgármester-jelölt - akkor is képesek lesznek megteremteni a nyilvánosságot és átláthatóságot. Hozzátette, hogy erre különösen nagy lehetőségük lesz a Fővárosi Közgyűlésben. Bíznak abban, hogy a fővárosi önkormányzaton belül olyan frakciót tudnak létrehozni, amely képes lesz érdemben befolyásolni a város sorsát - emelte ki.

Megjegyezte, ehhez arra van szükség, hogy a jelenlegi kormánytöbbségnek viszont ne legyen többsége a Fővárosi Közgyűlésben. Fontos - mutatott rá -, hogy az ellenzéki pártok, köztük az LMP a Fidesz-KDNP pártszövetséget rá tudják kényszeríteni arra: a parlamentben tapasztalt "offenzív, demokráciakorlátozó, az együttműködést mellőző politizálási stílus helyét (...) együttműködésen, megegyezéseken, kompromisszumokon, párbeszéden alapuló politika váltsa fel".

Kitért arra is, hogy az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai azt mutatják, az LMP az egyetlen párt, amelynek vannak tartalékai, még rá tud venni szavazókat arra, hogy voksoljanak rájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását