2024. május 3. - Tímea, Irma

"Nem tudunk semmit, mi csak az iskolánkat szeretnénk"

A XIII. kerületi önkormányzat összevonni készül a Kassák Lajos Gimnáziumot a Németh László Gimnáziummal. Ezért idén már nem vettek föl új diákokat a Kassákba. Ez ellen tiltakoztak ma a szülők az Önkormányzat épülete előtt és petíciót adtak át.
2010. szeptember 30. csütörtök 07:21 - Tóbiás Gábor
Az MSZP XIII. kerületi Szervezetének közleménye
A szülők beadványának jó szándékát nem kérdőjelezzük meg, aggodalmukat átérezzük, arra körültekintő választ kapnak az illetékesektől.

Azonban szánalmas politikai műbalhénak tekintjük azt, hogy egy másfél évvel ezelőtti képviselő-testületi ülés határozatát, - az önkormányzati választás előtt négy nappal - önös politikai érdekei szerint használja fel az ellenzék. Sajnálatos, hogy a Fidesz lúzerjeként számon tartott jelölt, érzékelve a XIII. kerületi választói akaratot, végső elkeseredésében biodíszletként tekint az itt élő állampolgárokra. Ez a kerületiek lenézése és nem méltó Angyalföld, Vizafogó és Újlipótváros lakosságához. A mohó hatalomvágy vezérelte performansz megmutatja a vasárnapi választás tétjét: az önző érdekből a lakókat ki- és felhasználó politika vagy a Tóth József és csapata által kínált, közösségi érdekeket előtérbe helyező lakosságbarát fejlesztéspolitika mellett dönthetnek a választók. Hiszünk és bízunk a kerületi választópolgárok bölcsességében.
„Februárban vált bizonyossá, hogy bezárják a Kassákot. Idén szeptemberben új osztály nem is indult, elkezdődött a leépítési folyamat. Sem az iskolát, sem a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy mi az oka a bezárásnak" – mondta Kasszai Ildikó, az aláírásgyűjtés kezdeményezője.

A szülőknek annyit sikerült megtudniuk, hogy a Kassák Lajos Gimnáziumot összevonnák a Németh László Gimnáziummal, és a diákok érdeke nem fog sérülni, ugyanazok a tanárok fogják őket tanítani. „Plusz még azt az információt kaptuk az önkomrányzat oktatási osztályának vezetőjétől, hogy valamilyen oktatással kapcsolatos intézményt akarnak létrehozni a Kassák épületében" – tette hozzá Ildikó.

Az iskola megmaradását és korrekt tájékoztatást szeretnének

A szülők jobb híján petícióval tiltakoznak mindez ellen és szeretnék, ha nem a fejük fölött döntenének az iskola sorsáról. „Senki, semmilyen szinten nem tájékoztat minket. Az összevonást meg abszolút nem tartjuk jó ötletnek, mivel a két iskola tanmenete nem egyezik meg” – vázolta Kasszai Ildikó. Egyébként a petíciót körülbelül háromszázan írták alá, és Tóth Józsefen kívül még Hofmann Rózsának is eljuttatnak egy példányt.

„Ez egy jó iskola, nagyon szeretnénk, ha fönnmaradna” – mondta Megyesi Ágnes, az egyik szülő, majd folytatta: „Jó a tanári gárda, gyerek centrikus az intézmény. Ráadásul a térségben kevés a nyolcosztályos gimnázium. Sokan járnak föl Fórtól, Dunakesziről, Mogyoródról.”

Nagyjából ugyanezen a véleményen van Spaller Endre, a Fidesz angyalföldi jelöltje. „A Kassák Lajos Gimnázium komoly értéket képvisel, vétek lenne bezárni. Nagyon magas a túljelentkezés, más kerületekből, vidékről is járnak ide. Ezért téves az a megközelítés, hogy azért van összevonásra szükség, mert a XIII. kerületben kevés a gyerek. Nagyon sok helyen gyerekhiány van, itt szó nincs erről.”

Ingatlanspekuláció?

„Nagyon jó helyen van (a József Attila színház mellet) ez az iskola és úgy gondoljuk, hogy talán ingatlanspekuláció állhat az ügy hátterében” - mondják a szülők.

„Volt korábban egy nagyon hasonló történet - idézi föl Spaller Endre - akkor az újlipótvárosi Kék Általános Iskolát zárták be ugyanezzel a metódussal. Ugyanígy nem mondták meg a szülőknek, hogy ezt az iskolát végleg be akarják zárni. Egyszer csak nem vehettek föl gyereket, teljesen ugyanaz volt a szituáció, mint most. A Kék Iskola már nem áll, a romokat is eltakarították. Ezek után mindenki döntse el, hogy mit gondol.”

A Kassákba egyébként 320 gyerek jár jelenleg. Az összevonás főleg az érettségi előtt állókat érintheti rosszul. „Érettségi előtt egy évvel iskolát, tanárt, közeget váltani szerintem pedagógiailag sem szerencsés" - így az egyik szülő.

Mindenesetre a petíciót sikerült leadni az Önkormányzatnál, a szülők reménykednek benne, hogy lesz némi foganatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását