2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sarkozy: izrael-palesztin béketrárgyalásokat tartsák Párizsban

A francia elnök arra fogja kérni a palesztin elnököt - továbbá az izraeli kormányfőt és az egyiptomi államfőt -, hogy még október vége előtt tartsanak tárgyalásokat a francia fővárosban a közel-keleti békéről; ezt maga Nicolas Sarkozy jelentette be Párizsban Mahmúd Abbásszal tartott közös sajtótájékoztatóján.
2010. szeptember 27. hétfő 17:48 - HírExtra
A francia elnök kijelentette: Európa, a palesztinok legjelentősebb segélyezőjeként, illetve a konfliktusban érintett Unió a Mediterrán Térségért része kell, hogy legyen a politikai folyamatnak. "Nem akarjuk egyszerűen csak nézni, ahogy múlik az idő, úgy döntöttünk, hogy kezdeményezni fogunk" - mondta Sarkozy.

"Egyáltalán nem arról van szó, hogy bármi is bírálatra szorulna, sőt elismerésemet szeretném kifejezni (Barack) Obama elnöknek amiatt, hogy sikerült újraindítani a békefolyamatot. Ugyanakkor meg kell állapítani, hogy tíz évvel Camp David után nem történt előrelépés, sőt talán vissza is léptünk a párbeszéd folytatásában" - vélekedett a francia elnök. Hozzátette: "úgy látszik, valamilyen módszertani probléma áll fenn".

Sarkozy szerint mind Abbász palesztin elnök, mind Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy Párizsban tartsanak tárgyalásokat. Bejelentette, hogy októberben Párizsban fogadja az izraeli miniszterelnököt, illetve újra találkozni fog Abbásszal és Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, az Unió a Mediterrán Térségért társelnökével is, hogy előkészítsék a szervezet november végére tervezett csúcstalálkozóját.

A palesztin elnök arról beszélt az újságírók előtt, hogy Izrael telepépítési tevékenységét újabb 3-4 hónapra mindenképp fel kellene függeszteni, hogy esélyt adjanak a béke megteremtésének. Felvetésével a francia elnök is egyetértett. "A telepépítésnek véget kell vetni" - hangsúlyozta Sarkozy.

Mahmúd Abbász megerősítette azt is, hogy a palesztinok addig nem fognak hivatalosan nyilatkozni a béketárgyalások folytatásáról, amíg október 4-én nem konzultálnak az ügyről az arab országokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását