2024. május 5. - Györgyi

Legyen Ön is politikus!

Politikusokat képeznek Óbudán a SISZA Kommunikációs Intézetben. Gyakorlatorientált képzés azoknak, akik érdeklődnek a közügyek iránt. Szabó Krisztina Mária ügyvezető igazgatóval beszéltünk az eddigi tapasztalatokról.
2010. szeptember 27. hétfő 13:30 - Tóbiás Gábor
Magyarországon lehet még máshol ilyesmit tanulni?

Az oktatók névsora a teljesség igénye nélkül
Csath Magdolna, Bogár László, Borókai Gábor , Farkas Flórián, Fricz Tamás, Gajdics Ottó, Halász Zsuzsa, Hoffmann Rózsa, Kubatov Gábor, Lezsák Sándor, Németh Erzsébet, Németh Miklós Attila, Obersovszky Péter, Perjés Zoltán, Pesty László, Schöpflin György, Simon János, Szabó Krisztina Mária, Tarlós István, Tóth Gy. László, Zárug Péter Farkas
Így, ebben a formában, mi vagyunk az egyetlen ilyen "iskola" az országban. Az előadások minden héten szombaton 9.00-17.00-ig tartanak és alkalmanként más-más előadót látunk vendégül a politika, a politológia, a média és egyéb szakterületéről.

Honnan jött az ötlet?

2008-ban Mexikóban tanítottam politikusokat és a mögöttük álló szakértőket. Nagyon megtetszett az ötlet és arra gondoltam, hogy nálunk is szükség lenne gyakorlati jellegű politikusképzésre.

Tetszett a hatékonysága és intenzivitása, azt gondoltam érdemes lenne adaptálni. Hozzájárult ehhez, hogy évekig oktattam  politikai kommunikációt a miskolci egyetemen. Hallgatóim közül többen is politikusi pályára készültek. Láttam rajtuk a jó szándékot, de ugyanakkor hiányzott belőlük a politika világában való tájékozottság. Ez is közrejátszott a politikusképzés elindításában.

Nem úgy lesz valakiből politikus, hogy belép egy pártba és ott végigjárja a szamárlétrát?

Így van, de ahhoz, hogy elindulhasson a politikai ranglétrán és minél nagyobb választói csoportot tudhasson maga mögött, ahhoz szükséges van elméleti és gyakorlati ismeretekre is. A jó szándék önmagában nem elég. Ez egy nehéz pálya, sokan otthagyják a szakmákjukat a politikai közeg kedvéért, de nem is sejtik mi vár rájuk.

Nem tudják a médiát helyesen kezelni, nem ismerik a toleranciát, nem tudják a konfliktusokat megoldani, fejletlen a vitakészségük, ritkán rendelkeznek kompromisszumkészséggel. Ezeket igyekszünk nekik megtanítani. Azok az előadók, akik eljönnek hozzánk, viselkedési mintát is adnak. Például Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, Lezsák Sándor, vagy Tarlós István. A hallgatók látják-hallják, hogy ők honnan indultak, hol tartanak és hová szeretnének eljutni.

Az előadók között szerepelnek továbbá a politológia, média, közgazdaságtan területének elismert szaktekintélyei. Újságírók megtanítják a hallgatóknak, hogyan kell nyilatkozni, mire érdemes figyelni a megterhelő kommunikációs helyzetekben. A politológusok a politika elméleti hátterével ismertetik meg a jelenlévőket:  a politikai rendszerről, pártokról, választási rendszerről.

Mik az eddigi tapasztalatok?

Remek csapatot hoztunk össze. Nagy sikerélmény, hogy a végzettek közül többen megmérettetik magukat az önkormányzati választáson, önkormányzati képviselő- és polgármester jelöltként. Rendkívül nyitott és érdeklődő és a hallgatóság. Különféle területről érkeztek. Vannak közöttük jogászok, közgazdászok és tanárok is szép számmal. Az a közös bennük, hogy valamennyien érdeklődnek a közügyek iránt és szeretnék elsajátítani a politikusi szakma „fogásait”, annak érdekében, hogy felkészülten képviselhessék a választók érdekeit. A demokratikus politikai kultúra erősítése a cél.

Kiknek ajánlják ezt a képzést? Aktív politikusoknak vagy olyanoknak, akik még csak kacsingatnak a politikusi pálya felé?

Mind a két csoportból szívesen látunk hallgatókat. Akik aktívan politizálnak, azoknak is van még mit tanulniuk. Ráadásul az iskolában lehetőség van kapcsolat- és hálózatépítésre, mely a közéletben tevékenykedők számára elengedhetetlenül fontos.

Milyen létszámú csoportokkal dolgoznak?
A 20-25 fős csoport az ideális, ahhoz, hogy megőrizhessük a képzés gyakorlati jellegét.

Van felvételi vizsga?

Van felvételi elbeszélgetés és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy megtekintsenek egy előadást az érdeklődők. Az érdeklődőkből nagy aránnyal hallgatók lesznek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. szeptember 27. 15:38
politikusnak tanulni? a sitten lehet a legjobban kitanulni ezt a szakmát...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását