2024. május 12. - Pongrác

"A szülő nők munkanélkülinek tekintik magukat"

"Munkaügyi jogok kormánybiztosa" pozíció létrehozását ajánlja az LMP. A közeljövőben a Parlamentben benyújtandó javaslatcsomagról Ertsey Katalin parlamenti képviselőt, a párt férfi-női esélyegyenlőség felelősét kérdeztük.
2010. szeptember 27. hétfő 06:56 - Bakos András
Miért szükséges egy ilyen pozíció létrehozása?

Magyarországon ma súlyosan sérülnek a munkavállalói jogok, a szakszervezetek pedig rendkívül gyengék. Ennek javítására az LMP egy öt pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyből ez a pont az ENSZ fejlesztési programjának 2008-ban kidolgozott tanulmányán alapszik.

Az ENSZ ajánlás szerint egy ilyen biztos létrehozása a különböző társadalmi rétegek jogainak képviseletének jó gyakorlatát terjeszthetné el – mi ezt most konkrétan a kisgyerekes szülők helyzetének javítására javasoljuk.

Mit javasol az LMP a kormánynak?

Hazánkban ma a foglalkoztatás ügye az egyik legsúlyosabb kérdés, a munkahelyteremtés mellett ugyanakkor az egyes inaktív csoportok munkaerőpiacra való visszajuttatása is szükséges lenne. Ezért rendkívül fontosnak érezzük, a romák, a képzetlenek, valamint a kisgyermekes szülők, elsősorban az anyák munkaerő piaci helyzetének javítását.

A nők esetében ugyanakkor ez nem igényel akkora többletforrást, hiszen ők – a többi hátrányos helyzetben levő társadalmi csoporttal szemben – már rendelkeznek a szükséges képzettséggel. Mivel a fiatalabb generációkban képzettségük pedig már eléri, sőt, meghaladja a férfiakét, ezért gazdasági racionalitás is, hogy tudjanak dolgozni.

Amennyiben itt a kis gyermekes szülőkről beszélünk, akkor ez nem csak gazdaságpolitikai, hanem családpolitikai kérdés is…


Mit mondanak a számok?
Amíg a mai Magyarországon a párok által tervezett gyermekszám 2-2,2 körül mozog, addig a a teljes termékenységi arány csak 1,3 körül ingadozik. Ez Európában a legalacsonyabb mutatók közé tartozik. A 3 év alatti gyermeket nevelő magyar nők alig 10 százaléka dolgozik, a legalább 2 éves gyermeket nevelő anyáknak pedig már 20 százaléka. Magasabb az arány azoknál, ahol a legkisebb gyerek még nem iskolás, hiszen itt már nagyjából minden második anya munkába állt. (Forrás: lmp.hu)
Pontosan. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a világon ott lehet megállítani a népesség fogyását, ahol a nők szülés után visszatérhetnek a munkaerőpiacra. Sajnos, ma hazánkban még nem ez a tapasztalat, sőt a szülő nők elmondásuk szerint gyakorlatilag munkanélkülinek tekintik magukat.

Hogyan lehetne akkor javítani a helyzetüket?

A javaslatcsomagunkban többek között rugalmasabb munkavégzési formák ösztönzésére valamint a megfelelő állami szolgáltatások – bölcsőde, családi napközi – megteremtésére teszünk ajánlást. Meg kell szüntetni a támogatásukban meglévő megkülönböztetést.

Milyennek látja az LMP ma a kormánypártok családpolitikáját?

Szerintem egységes családpolitikáról nem beszélhetünk. Ma a kormánypártok között ugyanis inkább egymással vitatkozó irányzatok látszanak. A kormány programjában szó szerint a „meg kell szüntetni a munkaerőpiac családellenes jellegét” mondat szerepel, ám a problémára a parlamenti pártok közül eddig erre csak az LMP javaslata ad megfelelő választ.

Egyes hírek szerint a kormány most a gyes háromévesre történő emelését tervezi…

Nyilvánvaló, hogy valaki nem abból a harmincezer forintból fog megélni, így ez az intézkedés is csak a nők munkába való visszatérésének késleltetését és így megnehezítését szolgálná, ráadásul elveszik a GYES-t a dolgozó nőktől, ami tovább rontja a motivációjukat. Mi azt javasoljuk: legalább utalvány formában tarthassák meg a támogatást, és legalább azok, akik fogyatékos, beteg gyereket, vagy ikreket nevelnek, hiszen ők már így is súlyos helyzetben vannak.

Mi a véleményük a kormány által ígért családi adókedvezményről?


Egyelőre még nem tudjuk, mit akarnak pontosan, így mi is csak a sajtóban megjelent hírek alapján tájékozódunk. A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan tett eddigi nyilatkozatok ellentmondóak voltak. Ezt lehet nagyon jól és lehet nagyon rosszul is csinálni, de bővebb információkkal még nem rendelkezünk.

Hogyan látják a jövőt? Javulni fog a családok helyzete?


Ez akkor következhet be, amennyiben az állam a tízezer fő alatti településeken nem fog lemondani a családokról, mint munkaerőről, ezen keresztül pedig potenciális adófizetőkről. Semmiképpen nem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni a népesség fogyással kapcsolatos tényeket sem. A világban ugyanis csak ott tud nőni a népesség, ahol nem ennyire családellenes a munkaerőpiac. Mi most erre tettünk javaslatot és bízzunk benne, hogy ajánlásainkat elfogadják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását