2024. május 14. - Bonifác

A Jobbik nem kér a Tom Lantos Intézetből

Tiltakozik a Jobbik, amiért a kormány Tom Lantos Intézet néven központot hozna létre Budapesten az emberi és különösen a kisebbségi jogok érvényesülésének előmozdítása érdekében. A párt véleménye szerint a politikus "magyargyűlölő" volt.
2010. szeptember 27. hétfő 14:09 - HírExtra
Schmitt Pál államfő az ENSZ-közgyűlés általános vitájában pénteken ismertette, hogy Magyarország úgy döntött: megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja a többi között a tolerancia értékrendjének terjesztése lesz.

Erre reagálva Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfőn a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a határozatot nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány hozta. Az országgyűlési képviselő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az ötlet eredetileg Gyurcsány Ferencé: az akkori miniszterelnök a magyar származású amerikai politikus 2008. februári halála után jelentette be, hogy a magyar állam Tom Lantos szellemi hagyatéka előtt egy a nevét viselő tudományos intézet létrehozásával kíván tisztelegni.

Gyöngyösi Márton a kormány mostani döntését kommentálva "hungarofóbnak" és Nicolae Ceausescu egyik legjobb barátjának nevezte a korábbi demokratapárti politikust, hozzátéve, hogy a nemzeti érzelmű, jobboldali emberek biztosan nem támogatják a kezdeményezést. Úgy fogalmazott: Schmitt Pál bejelentése "egész egyszerűen mély undort kelt a magyar társadalomban".

A frakcióvezető-helyettes egyebek mellett felrótta, hogy Tom Lantos a nyolcvanas években romániai látogatásakor elmulasztotta szóvá tenni az erdélyi magyarokat ért jogsérelmeket. Nehezményezte azt is, hogy a politikus az elsők között szorgalmazta Irak amerikai megtámadását.

Gyöngyösi Márton arról is beszélt, hogy Tom Lantos 1990. októberében egy 15 éves kuvaiti lányt vezetett az általa elnökölt, emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi csoport elé. A menekültként bemutatott lány beszámolt arról, hogy iraki katonák újszülötteket gyilkolnak meg, később azonban kiderült, hogy Najira nem menekült, hanem Kuvait washingtoni nagykövetének lánya, a mások mellett az Amnesty International által is cáfolt vallomásra pedig egy pr-cég készítette fel - mondta a jobbikos politikus, közönséges csalónak nevezve Tom Lantost.

Hozzátette: a Jobbiknak nemcsak az elnevezést, hanem az intézet megalapítását is kifogásolja, mondván a kisebbségkutatás és a tolerancia terjesztése nem tartozik Magyarország sürgető teendői közé.

Tom Lantos magyar származású amerikai demokrata politikus 1981-től haláláig, tizennégy cikluson át volt az amerikai képviselőház tagja, 2007. januárjától a külügyi bizottság elnöke. 1983-ban megalapította a kongresszus emberi jogi csoportját, amelynek haláláig elnöke volt. A politikusnak néhány nappal halála előtt - 80. születésnapja és visszavonulása alkalmából - a kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta, betegsége miatt azonban a kitüntetést már nem tudta átvenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2010. szeptember 27. 14:46
Inkább Szálasi Ferenc Intézet legyen a neve...? Mi meg nem kérünk a Jobbik nevű, Bűnözők Pártjából!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását