2024. május 5. - Györgyi

Több, az asztmát kiváltó gént azonosítottak

Több, az asztma hátterében álló genetikai változatot tárt fel az a nemzetközi tanulmány, melynek eredményét a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban szerdán ismertették kutatók - számolt be róla a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).
2010. szeptember 23. csütörtök 15:48 - HírExtra
A kutatás során félmilliónál több genetikai tesztet végeztek el 10 ezer asztmás és 16 ezer nem asztmás emberen. Az Imperial College London kutatói által vezetett tanulmányban azonosítottak több olyan gént, mely szerepet játszhat az asztma kialakulásában, ám a szakemberek szerint génteszttel nem jósolható meg, kinél fejlődik ki az állapot.

A szakértők szerint az asztma kialakulásában közel egyenlő mértékben játszik szerepet a genetikai hajlam és a környezeti tényezők.

A nemzetközi kutatócsoport által legutóbb felfedezett genetikai változatok az asztmás gyerekek több mint harmadánál fordultak elő. A gyerekeknél legnagyobb szerepet játszó gén ugyanakkor nem volt hatással a betegségre azoknál az embereknél, akik asztmája felnőtt korban alakult ki. Ez arra utal, hogy az asztma két változata biológiailag más hátterű.

Az eddig azonosított gének egy része azért felelős, hogy az immunrendszer értesüljön a légutak nyálkahártyájának károsodásáról, míg más gének azt szabályozzák, milyen gyorsan gyógyulnak a légutak. "Az asztma összetett betegség, melyben az immunrendszer sok különböző része aktiválódhat" - hangsúlyozta a nemzetközi kutatást koordináló William Cookson.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a megtalált és leírt genetikai háttér nem jelenti azt, hogy az állapot kialakulását tesztekkel előre jelezhetnék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását