2024. április 24. - György

Oscar-díj: szlovák film lesz az idei legjobb?

Az évtizedeken át szögesdróttal kettévágott Nagyszelmenc településről szóló, Hrancia - The Border (A határ) című filmet nevezte Szlovákia a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjra.
2010. szeptember 21. kedd 11:50 - HírExtra
A szlovákiai felvidek.ma hírportál értesülése szerint a hetvenkét perces mozgókép nevezésére a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia tagjainak hatvan százaléka szavazott. A nevezésért a Legenda a repülő Cypriánról és a Mongólia - Dzsingisz kán árnyékában című alkotások versengtek még, de a szakemberek végül is a tavaly októberben bemutatott, Jaroslav Vojtek rendezte Hranica mellett döntöttek.

Az egykori Szelmencet 1944-ben vágták ketté. A település nyugati része Csehszlovákiában (Nagyszelmenc) maradt, másik, keleti része (Kisszelmenc) pedig a Szovjetunióhoz került. A település két része között 2005-ben nyílt meg újra a határ. A falut két részét addig szögesdrótkerítés választotta el, a helybeliek ezen keresztül érintkeztek egymással, tudakozódtak rokonaikról, ismerőseikről.

A félig játék-, félig dokumentumfilm ötletgazdája, segédrendezője, koordinátora, tanácsadója és egyik szereplője a nagyszelmenci születésű Tóth Tibor színész, a révkomáromi Jókai Színház igazgatója.

"Még a főiskolán beszélgettünk a film ötletéről Jaro Vojtekkel. Nem hitte el a sztorit, hogy létezik egy falu, melynek egyik fele Szlovákia, a másik fele már Ukrajna, középen pedig áll egy sorompó. Azután egyszer eljött és a saját szemével látta" - nyilatkozta a hírportálnak Tóth Tibor.

"Vizsgafilmnek készült a Hranica - The Border, nem terveztük, hogy kilenc évig forgatjuk, de újabb történelmi fordulatok jöttek. Az európai uniós csatlakozás, az euró bevezetése, a kishatár megnyitása. Ilyenkor mindig visszatért a stáb. Az ott élő embereken nem látszanak a változások. A határ ugyanúgy áll, a múltbeli történéseket nem felejtik az ottaniak" - magyarázta tovább a színházigazgató.

A Hranica - The Border a tavaly őszi premier óta elnyerte a Közép- és Kelet-Európa legjobb dokumentumfilmje címet, és nyugati fesztiválokon is sikerrel szerepelt.

A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Magyarország Hajdu Szabolcs legutóbbi rendezését, a Bibliothéque Pascalt nevezte, míg a holland nevezésnek, a Tirza című filmek Szabó Gábor személyében magyar operatőre van.

Amerika legnevesebb filmes seregszemléjére, az Oscar-díjra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhet versenyre. Az Oscar-jelöltek listáját 2011. január 25-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó gála február 27-én lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását