2024. április 19. - Emma
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az MSZP csak azért támadja a közigazgatás átszervezését, mert nem tud másba belekötni. Csak annak van félnivalója, aki nem dolgozik rendesen.
2010. szeptember 20. hétfő 18:56 - Forján-Vass Máté
ReGeneráció
Ezt a rendezvényt azért hívták életre, hogy bemutassák, milyen a közigazgatásban dolgozni. Rendkívül nagy volt az érdeklődés. A rendezvényen, mint egy nyolcezren vettek részt. A közigazgatási ösztöndíjra a háromszáz helyre mintegy háromezren adták be a pályázatukat. Persze az jó kérdés, vajon az érdeklődés, vagy a komoly munkanélküliség vitte oda a friss diplomásokat?
Hatalmas érdeklődés volt a múlt hétvégén megtartott kormányzati karrier-expón. Ezt a rendezvényt először rendezték meg. A célja a közhivatalok bemutatása volt a fiataloknak. Jövőre elvileg lesz folytatás.

A rendezvényről Rétvári Bencét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát kérdeztük:

Véleménye szerint hogy sikerült ez a rendezvény?

Minden várakozásunkat felülmúlta, mind részvételben, mind hozzáállásban, mind érdeklődésben. Több mint nyolcezren voltak. A közigazgatási ösztöndíjra tízszeres túljelentkezés volt.

Sokan vették igénybe a karrier tanácsadást. Ez azt mutatja, hogy a fiataloknak nincs pontos képe arról, mihez kezdhetnek a diplomájukkal. Ebben most segíthettünk.

Ha a közigazgatás átalakítását nézzük, hosszútávon az a legnagyobb haszon, hogy sikerült a fiatalok számára vonzóvá tenni a közigazgatást; sikerült valamit javítani azon a képen, ami kialakult bennük az állami szervekről.

Itt közvetlenül tudtak találkozni az államtitkárokkal és azokkal a kollégákkal, akik bent dolgoznak a hivatalokban. Így közvetlenül ismerhették meg milyen típusú a munka, megismerhették az itt dolgozókat. Ezzel néhány sztereotípiát sikerült eloszlatni.

Azt vártuk, majd mindenki nyugatra akar menni, de ehhez képest sokan a szomszédos országok iránt érdeklődtek.

Egyesek támadták a rendezvény célját, mert például a bérek befagyasztása nem teszi vonzóvá ezt a pályát.

Jelenleg a magyar gazdaság állapota és a költségvetés határozza meg a bérek mozgásterét. De azt mindenki tudja, hogyha a gazdaság jobban teljesít, akkor magasabbak lesznek a bérek.

Itt én nem éreztem azt, hogy magasabb bérekért jönnének a fiatalok. Nagyon sokan egyszerűen munkát szeretnének. Akinek munkája van, az már örül, és nem fontos a bér. Vannak a piaci szférában olyan cégek, ahol valamilyen módon csökkentették a béreket. Ahhoz képest a közigazgatásban kiszámíthatóbbak a fizetések.

Múltkor azt mondta, hogy átalakításban a közszféra. Ez a rendezvény is annak a része. Az MSZP azt mondja, hogy a Fidesz pártpolitikai alapokon alakítja ki a közigazgatást.

Ezt az MSZP azért mondja, mert kampányidőszak van, és valamibe bele akar kötni. Az intézményrendszer jól működik, egyszerűen nem találtak mást, és ezt vették elő.

Navracsics miniszter úr azt mondta a szakszervezetnek, hogy ha tudomásuk van arról, hogy valahol a politikai okokból neveztek ki valakit, azt jelezzék neki, és megteszi a szükséges lépéseket. Eddig egyetlen egy esetben sem jeleztek ilyet.

Azt hiszem ezt az MSZP megfordította, és azt mondta, hogy politikai okokból rúgnak ki embereket.

Ez jogilag nem állja meg a helyét. Ilyen eseteket nem tud felmutatni az MSZP. Amúgy ha ilyen lenne, akkor azokat a szakszervezettől várnánk, hogy jelezzék, és nem az MSZP-től.

A korábbi bírósági gyakorlatból is egyértelmű, hogy az indoklás nélküliség nem önkényességet jelent. Eddig is volt indoklás nélküli elbocsátás a közszférában, de a gyakorlat az volt, hogy a bíróság visszaállította a jogviszonyt. Ez akkor is előfordult, ha valakit alkalmatlansága miatt bocsátottak el. Önkényességet nem jelent ez a törvény, viszont lehetőség nyílik az alkalmatlanok eltávolítására.

Ezek a vélt hiányosságok nem fogják a fiatalokat elriasztani a jövőben sem?

Ha valaki jól végzi a munkáját, annak nem kell félnie. Csak annak, aki nem végezte jól a munkáját, vagy politikai kinevezett volt, és azért ül vetői pozícióban.

Alapvetően mi egy minőségi jogalkotást szeretnénk, ezért visszük végbe az egész váltást. Ehhez kellenek a fiatalok is. Ez egy karakteres politika, aminek ezek a részlépései.

Mi a legfontosabb tanulsága a rendezvénynek a jövőre nézve?

Érdemes jövőre is ilyet csinálni. Sok fiatal végez most az egyetemeken. Szeretnénk előttük is javítani a közszolgálati munkának a presztízsét.

Tervezik a jövőben, hogy más ágazatok is megjelenjenek a rendezvényen?

Most is törekedtünk arra, hogy központi háttérintézmények is megjelenjenek. Ott volt a Balassi Intézet, az Országos Mentőszolgálat, az Atomenergia Hivatal. Nyílván ezt fenn kell tartani továbbra is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását