2024. május 17. - Paszkál
A Jobbik a Moszkva teret újra Széll Kálmán térré neveztetné át. Lukácsné Gátmezei Gabriellával, a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Alosztályának vezetőjével beszélgettünk.
2010. szeptember 19. vasárnap 18:09 - Fontos Erzsébet
Ön szerint a Fidesz támogatja a Jobbik kezdeményezését?

Lelkiismeret 88: A magyar nemzet érdekvédelme
Személy és nemzet számára ugyanaz az egyetlen esély: légy lelkiismeretes!
A rosszabbik énünket már megszervezték. Ez csak egyetlen módon, a lelkiismeret kijátszásával, elaltatásával volt lehetséges.Eredendően lelkiismeretes vagy. Így szimpátiáddal gondolataiddal és érzelmeiddel is segíted a harcot, teremted a kibontakozást. Mivel azonban a szervezett támadás ellenünk összetett, szükséges az átfogó, összehangolt ellenerő: a védelem.
A magyar nemzet érdekvédelme.

www.lelkiismeret88.hu
A főváros területére vonatkozóan közterületek személyekkel kapcsolatos elnevezésére és átnevezésére a Fővárosi Közgyűlés jogosult. A Jobbik tévesen terjesztette az Országgyűlés elé a kezdeményezést. Megemlíteném, hogy   2001-ben a "Lelkiismeret 88" munkacsoport vezetője magánemberként, és a csoport nevében is már szorgalmazta az említett tér átnevezését. Ez a megmozdulás előfutára volt a Jobbik mostani kezdeményezésének.( szerk.megjegyzése) A Moszkva tér átnevezésére irányuló igénnyel a Fővárosi Közgyűlés más megközelítésben 2000 és 2010 között már több ízben találkozott. Ennek ellenére képviselői körökben egyszer sem arattak sikert az ötletek, a javaslatokat a Közgyűlés nem fogadta el.

Egy utca jelentősége elsősorban a múlt előtti tisztelgésben, vagy inkább a jelenre gyakorolt aktualitásában rejlik?

Egy közterület jelentősége az állampolgárok tájékozódásának elősegítésében rejlik. Zavart kelthet, ha egy köztudatba ivódott elnevezést megváltoztatnak. Ez különösen fontos a jelentős közlekedési csomópontok esetében. Jelenleg úgy tűnik, hogy nincs társadalmi támogatottsága annak, hogy egy berögződött utcanév átnevezésre kerüljön.

Bevett szokás, hogy egy személy életművének utcaelnevezéssel állítanak emléket. Az egyének megítélése a történelem során változik és ilyenkor merülhet fel a sürgős névváltoztatás kényszere. Praktikusabb az illetőnek inkább szobrot, emléktáblát állítani, egyesületet, létesítményeket elnevezni róla.

A politika milyen mértékben befolyásolja az utcanév választást?

Mérsékelten befolyásolja a folyamatot, azonban a rendszerváltás időszakában a közterületi névváltoztatás egyértelműen politikai hatásra történt.

Egy város utcanév-hálózata leképezi az adott korszak politikai hatalmának erőviszonyait?

Valamilyen mértékben igen. Nem a politikusok és a pártok nyújtják be az utcák elnevezésére vonatkozó javaslatokat. Ellenben a közhangulat, vagy egy civil kezdeményezés az adott település vezetői számára sugallhatják a változtatásra való igényt. Érdekesség, hogy ötpárti konszenzus alakult ki legutóbb a budai és pesti alsó-rakpartok átnevezése kapcsán. Ekkor politikai pártok kezdeményezésére történt a névváltoztatás, pedig sokak szerint a tájékozódást az alsó rakpartok felszabdalása nem segítette. 

Sok "kommunista" utcanevünk van, ez mire enged következtetni? Még mindig nem valósult meg a gyökeres rendszerváltozás?


A budapesti közterületek tekintetében ez nem mondható el. Például a jelenlegi városvezető-Demszky Gábor- a rendszerváltás előtt neves ellenzéki politikus volt. Az 1990-es évek elején, a szocialista időket idéző elnevezéseket eredményesen megváltoztatták Budapesten, ma már csak nagyon kutatva lelhetünk fel a múlt rendszerre emlékeztető közterületelnevezéseket. 

Ön szerint a Fidesz a jövőben lépéseket tesz annak érdekében, hogy a kommunista utcanevek számának csökkenésében gyökeres előrelépés következzen be?


Ez nem politikai kérdés. Ha a Fidesz jelöltje nyeri meg a főpolgármesteri posztot akkor sem biztos, hogy a Közgyűlés is Fideszes többségű lesz. Mindemellett Budapesten már nincsenek olyan kommunista időket idéző utcanevek, melyek az utóbbi időben  mondjuk az MSZP miatt nem kerültek átnevezésre.

Orbán Viktort sokan a „narancsuralmi rendszer” alapítójaként emlegetik. Ön szerint lehetőség van arra, hogy egy jelenlegi miniszterelnökről a következő négy év során utcát nevezzenek el?

Felmerült ez valakiben? A jogszabályi keretek lehetetlenné tennék az ötlet kivitelezését. Élő emberről nem lehet  utcát elnevezni, és elhunytról is csak halála után huszonöt évvel lehetséges. A vonatkozó szabályozás ismeretében elképzelhetetlennek tartom, hogy  Orbán Viktorról utcát nevezzenek el Budapesten a következő négy évben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását