2024. április 29. - Péter

Növekvő bérek, változó hírek

Ma még nem tudhatjuk, hogy a gazdaság számára mikor látszik majd a fény az alagút végén. A fontos kérdés mellett sokakat érdekelhet, hogy mikor lesz számukra is több abban a bizonyos borítékban.
2010. szeptember 18. szombat 18:39 - Bakos András
Hét hónap eredménye
A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél az alkalmazásban állók létszáma 2010. január–júliusban átlagosan 2 millió 680 ezer fő volt. Ugyanezen időszak alatt a bruttó átlagkeresetek 2,6 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 8,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - a fogyasztói ár-index 5,4 százalékos növekedése mellett - döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának köszönhetően, 3,2 százalékkal emelkedett. (mti.hu)
A hírek most a munkavállalók számára is bizakodásra adhatnak okot. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékozatója szerint ugyanis az átlagkeresetben, illetve a foglalkoztatottságban egyaránt kisebb mértékű bővülés tapasztalható. Az előző év hét hónapjához viszonyítva idén januártól-júliusig reálértékben több, mint 3 százalékkal nőttek az átlagkeresetek.

Akik nyerhetnek…


A jelenlegi növekedés elsősorban a jövedelemadó tábla előző év júliusában illetve idei év januárjában bekövetkezett változásainak köszönhetők – felelte a HírExtra kérdésére Linderné Eprjesi Erzsébet. A KSH osztályvezetője szerint a bruttó átlagkereset 2,6 százalékos növekedése ugyan önmagában nem tekinthető jelentős változásnak, ám a személyi jövedelemadó kedvező irányú változása miatt átlagosan 8,8 százalékkal több maradhat a munkavállalók zsebében.

A munkavállalók számára kedvező tendencia pedig jövőre akár folytatódhat is. A Hay Group felmérése alapján ugyanis a megkérdezett cégek közel harmada béremelést tervez. Az adórendszer kedvező változásait is figyelembe véve így munkavállalók tízezrei reménykedhetnek abban, hogy több marad a borítékban. A felmérés ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a vállalatok nagy része csak az idei eredmények pontosabb ismeretében, illetve a 2011-es személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdések tisztázása után fogja meghozni e döntését.

…és akik veszthetnek

Hogy a gazdasági válság utolsó periódusának kik lesznek a vesztesei, a kormányzat tervei tükrében szinte egyértelműnek tűnik. A folyamatos szigorításoknak, valamint a kormányzat által „elkerülhetetlennek” nevezett elbocsátások tükrében így feltehetően a közalkalmazottak illetve a köztisztviselők fogják megsínyleni az elkövetkezendő időket.

A számokban ugyanakkor még csak az idén januártól kezdve életbe lépő létszámstop hatása érződik. Bár a A költségvetési szférában levő dolgozók száma 4,5 százalékkal növekedett, a bővülés elsősorban a közfoglalkoztatottak létszámából adódik. Az állam által finanszírozott munkavállalók növekedése így inkább a munkaerő piac egyik eszközének, mintsem valódi változásnak tekinthető. A közfoglalkoztatatás nélküli létszám pedig – az előző év hét hónapjához viszonyítva – még csökkent is.

Az államigazgatási dolgozók bére is elmarad az átlagos (2,4 százalék) átlagkereset-növekedéstől, nem is beszélve a versenyszférákban dolgozókétól. A versenyszféra alkalmazottainak bére ugyanis 4 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusi átlagkeresetet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását