2024. április 28. - Valéria

Átadták a Mudrány-kúriát

Teljesen megújult belső térrel, a települést és a XIX. századi középpolgárság kultúráját és tárgyait bemutató kiállításokkal várja a látogatókat a felújított Mudrány-kúria, melynek átadását ma tartották meg Szabolcs községben.
2010. szeptember 18. szombat 21:19 - HírExtra
A földváráról híres település kúriájának négy termében a korszak jellegzetes bútorait, festményeit és használati tárgyait mutatják be a nagyközönségnek. A szakemberek korhű ebédlőt, előszobát, férfi dolgozószobát, valamint női enteriőrt alakítottak ki biedermeier stílusban, emellett a település történetéről tematikus tárlat is létesült.

A berendezési tárgyak beszerzése mellett korszerűsítették az épület fűtési- és biztonsági rendszerét, megépült a földvárat ábrázoló terepasztal, valamint a könnyen kezelhető számítógépes adatbázis révén a látogatók hozzáférhetnek a települést érintő fontosabb információkhoz is - mondta Ulrich Attila történész, a kiállítás egyik berendezője az átadást megelőzően.

A Castellum nevet viselő projekt pénzügyi forrásait a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül finanszírozták. A kúria fenntartója, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága pályázat útján nyert 48 millió forintot a rekonstrukcióra.

A Castellum-beruházás mintegy 230 milliós összköltségének fennmaradó részét a nagykárolyi kastély felújítására költik. A kúriafejlesztést követően Szabolcs község a megye egyik leggazdagabb történelmi emlékeivel rendelkező települése lehet a közelben található szabolcsi földvárral, az Árpád-kori templommal, Szabolcs vezér szobrával, valamint a közeli Tisza-parttal.

A Mudrány-kúria a XVIII. század végén épült; a konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiség mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A kúriát 1978-ig református lelkészlakként használták.

Az épülethez irodalmi emlék is fűződik: Móricz Zsigmondot barátai egy tiszatelki vendégeskedés után vitték el Szabolcsra, s az itt szerzett élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be az író. Később az Ebéd című híres novellájában örökítette meg itteni benyomásait; a Mudrány-kúria ebédlője volt a színhelye az elbeszélésben ábrázolt nevezetes lakomának.

Az épület 1980-tól tartozik a megyei múzeumok igazgatóságához. A korábban is múzeumi kiállítóhelyként működő, műemlék jellegű épület új kiállításait a következő öt évben ingyenesen látogathatja a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását