2024. március 29. - Auguszta

Fogyatékkal élők: változásra van szükség

Meg kell változtatni a fogyatékossággal élőkről kialakult képet Magyarországon, és ezt a gyermekeknél kell elkezdeni - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. szeptember 17. péntek 11:10 - HírExtra
A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, amelyet a XV. kerületi László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában tartottak, az államtitkár kiemelte: már az iskolai nevelés során fontos a fogyatékossággal élőkről kialakult kép megváltoztatása.

A sajtótájékoztatón bemutatták Orsós Zsolt vak sportolót, a "szolidaritás nagykövetét", aki országos program keretében általános- és középiskolákban tart előadásokat, hogy megismertesse a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel.

Magáról szólva elmondta: ötévesen veszítette el a látását, diplomáját a Testnevelési Egyetemen szerezte; csörgőlabda sportágban csapatban már kétszer kijutott a paralimpiára, ahol egyszer a nyolcadik, egyszer a hetedik helyet szerezték meg.

Kiemelte: az a célja, hogy november végéig az összes megyeszékhelyen legalább egy iskolába el tudjon jutni. Hangsúlyozta, a fogyatékkal élők ugyanolyan életre képesek mint az egészségesek.

Soltész Miklós kiemelte, a kormány fogyatékosügyi politikájának fontos részét képezi ez a találkozási lehetőség a diákok és egy fogyatékossággal élő ember között. Mint mondta, Orsós Zsolt az államtitkári kabinet tagja.

Az államtitkár szólt a kormánynak azon tervéről is, amely szerint a fiatalok néhány napra ellátogatnának idősotthonokba, gondozó intézetekbe, és ott részt vennének a segítségnyújtásban.

Nagy Anna kormányszóvivő is azt hangsúlyozta: fontos, hogy már a gyerekeknél erősítsék az elfogadást a fogyatékkal élők irányába.

László Tamás, a XV. kerület fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt: a legfontosabb feladat, hogy a sérült emberek részei legyenek a társadalomnak, ne elkülönülten éljék az életüket. Mint mondta, a XV. kerület a szolidaritás kerülete szeretne lenni.

A program része az is, hogy a gyerekeknek játékos mozgásélményt adnak: a sajtótájékoztató után a 10. osztályosok kipróbálhatták a csörgőlabda sportot, amelyet kifejezetten a látássérültek részére találtak ki. A csörgőlabdázással egy az intézménybe járó vak óvodás is megismerkedhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását