2024. április 29. - Péter

Gyurcsány: a kormány nem lesz "béna kacsa"

Gyurcsány Ferenc szerint kisebbségi kormányzás esetén sem lesz a kabinetje "béna kacsa": aktív, cselekvő politikát folytatnak majd, sok jó kezdeményezéssel. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerda reggel.
2008. április 2. szerda 09:27 - Hírextra
A miniszterelnök hétfő este az ATV esti műsorában még arról beszélt, hogy gondolni sem szabad a kisebbségi kormányzásra, a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában viszont már a lehetséges átszavazókat vette sorra. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy - bár az SZDSZ kilépett a koalícióból - több szocialista kezdeményezést meg fog szavazni, és ellenzéki voksokra is számít.

"Az úgynevezett reformtörvényekben az MDF eddig is sokszor támogatott minket, amire azt mondta, hogy felelős, ésszerű, és efelé kell menni. Csak dacból, azért, mert ellenzékben van, nem szavaz ellenünk. Az SZDSZ pedig ezen túl is azt mondja, hogy minden, ami az egyensúly, a gyorsabb növekedés, racionálisabb támogatáspolitikára utal, abban támogatni fog bennünket" - fejtette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a kisebbségi kormányzással pusztán annyi változik, hogy kikerül a parlamenti keretek közé sok olyan egyeztetés, amit eddig kormányon belül végeztek.

A miniszterelnök beszámolt a keddi koalíciós egyeztetés részleteiről, ahol az SZDSZ elnöke állítólag a kormányprogramot lobogtatva kérte számon a szocialista választási ígéreteket. Gyurcsány Ferenc szerint a liberális párt azért lépett ki a koalícióból, mert a kormány nem vezette be az ingatlanadót, nem vonta össze a kisadókat, nem volt elég szigorú a vasúti szárnyvonalak megszüntetésekor. Hozzátette: a koalíciós szakadás nem személyi kérdésekről szólt, az SZDSZ az egészségbiztosítási törvény módosításakor egyébként is kilépett volna.

Kóka János mellett a Magyar Nemzeti Bank elnöke is radikális kiadáscsökkentést tartana szükségesnek. Simor András a minap a Népszabadságban 2500 milliárdos lefaragásról beszélt. Gyurcsány Ferenc szerint ez nem reális.

tKisebbségi kormányzás esetén sem lesz a kabinetje "béna kacsa": aktív, cselekvő politikát folytatnak majd, sok jó kezdeményezéssel. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerda reggel.

Mint hangsúlyozta, tartani fogják a kormányprogramot és a konvergenciaprogramot is.
Elképzelése szerint a kormányon belüli egyeztetések egy része kikerül a parlamentbe. Mint mondta, azokat korábban kezdik, és több egyeztetés lesz valamennyi ellenzéki párttal - köztük az SZDSZ-szel is - a tervezett törvényjavaslatokról.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a szakmai kérdésekben az elmúlt években is sokszor szavaztak együtt a kormánypártok és az ellenzék, az MDF pedig a reformtörvények egy részét is támogatta.

A kormányfő az interjúban megerősítette az MTI keddi információját, mely szerint a koalíciós egyeztetésen Kóka János egyértelművé tette, semmiképpen nem maradnak a koalícióban. Az SZDSZ akkor is kilépett volna, ha az MSZP kezdeményezi a pénztártörvény módosítását a Országgyűlésben - tette hozzá.

A kormányfő arra a kérdésre, mondott-e olyat a hétfői elnökségi ülésen, hogy ha ő az akadálya a koalíció fennmaradásának, akkor félreáll, azt válaszolta: soha nem mondott mást.

"Az első perctől azt mondom, hogy ebben személyes érdekeim nincsenek. Gyurcsány Ferencnek azt kell tennie, ami a kormányzás érdeke. Ha a kormányzásnak az az érdeke, hogy a miniszterelnök maradjon, amiről a kormánypártok dönthetnek, akkor marad, ha nem, akkor menni kell" - fogalmazott.

A kormányfő kitért arra: társadalmilag és politikailag is egyensúlyt kell találni, mert az emberek elfáradtak, lassabb tempót szeretnének.

"Reformpolitika kell, de felelős reformpolitika" - hangoztatta a miniszterelnök, aki úgy látja: a hegyre fel lehet menni szemben a gerinccel, de arra nem sokan követik őket, de meg lehet próbálni ugyanezt körben, a szerpentinen is.

"2500 milliárd forint. 4 millió háztartás van Magyarországon, egy háztartásra vetítve ez évente 600 ezer forint. Egy nyugdíjas átlagos éves nyugdíja 800 ezer, egy átlagos nettó jövedelem nagyjából másfélmillió forint. Minden háztartástól el kell venni 600 ezer forintot. Ilyen nincsen Magyarországon" - vezette le gondolatmenetét a kormányfő.

A miniszterelnök szerint folytatni kell a megkezdett reformokat, a tempón azonban lassítani kell. Gyurcsány Ferenc szerint ez utóbbi sok konfliktust okozott a saját pártján belül is, de mint mondta, a párt kitart mellette, és az MSZP most úgy gondolja, hogy vele folytatja tovább a kormányzást.
Forrás: MTI/inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását