2024. május 5. - Györgyi

EP: Buzek együttérez a romákkal

A romák iránt érzett szolidaritásának adott hangot pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) budapesti irodájában tett látogatásakor.
2010. szeptember 17. péntek 22:39 - HírExtra
A brüsszeli politikus az ERRC vezetőivel folytatott csaknem egy órás megbeszélése után nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte, hogy megbélyegezzék egyes kisebbségek tagjait, hiszen - mint fogalmazott - az európaiak mindannyian ugyanazokkal az európai polgárságból fakadó jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek.

Kiemelte: a bevándorlás kérdése valóban gondot jelent az Európai Unió számára, de azok nem egy országhoz és főképp nem egy kisebbséghez köthetők.

Jerzy Buzek szerint az unió kötelessége az emberi szabadságjogok eszméjének terjesztése a világban, amihez elsőként a tagországokban kell elérni azok tiszteletben tartását.

Az európai közösség számára nagyon fontos a magyarországi ERRC-hez hasonló központok alakítása, amely kölcsönös segítségvállalást vállal az egész Európában megtalálható, sok esetben szegénységben, illetve társadalmi kirekesztettségben élő roma kisebbséggel.

Az EP-elnök az MTI kérdésére válaszolva megjegyezte: a romák franciaországi kitoloncolása miatt keletkezett feszültség enyhítésére szolgáló konkrét lépések csak az Európai Bizottság vizsgálata után kezdődhetnek meg, ez a vizsgálat dönti el ugyanis, hogy uniós jogba ütközik-e a párizsi kormány eljárása.

Kaltenbach Jenő, az ERRC igazgatótanács elnöke a találkozót követően elmondta: az EP-elnökét a szervezet tevékenységéről, továbbá a romákat ért hátrányos megkülönböztetésekről tájékoztatták.

Az ERRC működése során elsősorban a térség országait figyeli, de Nyugat-Európában is végez programokat, amelyeknek köszönhetően átfogó képet alkothat a romák európai helyzetéről - fűzte hozzá.

A magyarországi központ egyik vezetője közölte továbbá, hogy Jerzy Buzek számára átnyújtottak egy konkrét programot is, amelyben egyebek mellett olyan romák számára hasznos programok támogatását javasolják, mint például roma gyakornokok foglalkoztatása a brüsszeli parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását