2024. május 7. - Gizella

Véget ért a negyven éves vita?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök jelenlétében szerződést írtak alá szerdán Murmanszkban a két ország tengeri határának rögzítéséről, valamint Barents- és a Jeges-tengeren folytatandó együttműködésről.
2010. szeptember 15. szerda 18:38 - HírExtra
A dokumentum rögzíti az északi-sarkvidéki tengerfenék eddig vitatott részének megosztását is. A szerződés mintegy 175 ezer négyzetkilométernyi, Németország felének megfelelő, eddig vitatott tengeri terület státusát rendezi és osztja Jens Stoltenberg szerint "két egyforma jelentőségű részre", továbbá szabályozza a határvonalon átnyúló ásványkincs-lelőhelyek kiaknázásában való együttműködést.

Várhatóan feloldják a vitatott területre elrendelt 30 éves szénhidrogén-kitermelési tilalmat, és egyszerűbbé válik a halászati kérdések megoldása, a halászati együttműködés is.

Az orosz elnöki adminisztráció forrásai újságíróknak Murmanszkban elmondták, hogy a szerződés megkönnyíti a hozzájutást az orosz területi igények alátámasztásához szükséges bizonyítékokhoz.

A tengeri határok rögzítéséről a tárgyalások még a hetvenes években kezdődtek Moszkva és Oslo között, a kérdés meghatározó volt a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt 40 évben. A dokumentum kiemelkedő jelentőségű, tekintettel arra, hogy az északi-sarkvidéki országok mindegyike lázasan keresi a bizonyítékokat a nyersanyagokban rendkívül gazdag kontinentális talapzatra támasztott területi igényeik igazolására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását