2024. május 3. - Tímea, Irma

Putyin tigrist altatott el

Vlagyimir Putyin egy tigrist tett harcképtelenné vasárnap - altató lövedékkel - az Usszurijszki természetvédelmi területen.
2008. augusztus 31. vasárnap 16:38 - Hírextra
Az orosz miniszterelnöknek a természetvédelmi területen a helyi intézet kutatói beszámoltak az usszuri tigris megmentésére kidolgozott és most beinduló programról, s elvitték arra a helyre, ahol egy legutóbb csapdába esett ötéves nőstény tigrist tartanak.

A Vesztyi-24 hírtelevízió forgatócsoportja a helyszínen megörökítette, ahogy az altató lövedéket maga Putyin lőtte ki, a lapockájánál találva el az állatot, amely hamarosan összerogyott.

A kormányfő a mély álomba merült tigris nyakára tette a GPS-követést lehetővé tévő nyakörvet, a tudósokkal együtt megmérte az állatot, s végignézte, ahogy megvizsgálták és vért vettek tőle.
Az Usszurijszki természetvédelmi területen éppen indulóban van egy nagyarányú program a kipusztulás fenyegette tigrisek állományának megőrzésére és növelésére.

Becslések szerint ma már csak mintegy 500 usszuri tigris él szabadon az Amur és az Usszuri folyó menti tajgában, és évente 10 százalékkal csökken a számuk, Kínában pedig, ahol a hagyományos orvoslás használja a tigrisből készült termékeket, már csak alig néhány él szabadon.

A tigrisnek csak két ellensége van. Az egyik a medve, de az csak a legyengült felnőtt állatokra és a kölykökre veszélyes. A másik az ember, aki irtja az erdőt, s a kilencvenes évek elején, a nehéz időkben szinte teljesen kiirtotta a tigrisek táplálékául szolgáló patásokat, ráadásul vadászik is a fenséges nagymacskákra, noha ez szigorúan tilos.

A tudósok már feladták a reményt, hogy megmenthetik az usszuri tigrist a kipusztulástól, de most az Orosz Tudományos Akadémiának a kormány az ilyen célra fordított eddigi legnagyobb összeget biztosította a "Tigris-hadműveletre".

Ebből több száz, a tigrisek mozgását videóra rögzítő, úgynevezett fotócsapdát és műholdról követhető nyakörvet vettek, hogy ezek segítségével tanulmányozzák a tigrisek életmódját és azt, hogy milyen hatással van rájuk az életterük változása.

Annyi máris világos, hogy a tigrispopuláció egyre közelebb költözik azokhoz a területekhez, ahol a leopárdok többsége él.

A "Tigris-hadműveletet" ötévesre tervezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását