2024. április 29. - Péter

A Jobbik börtönbe dugná a cigánybűnözés tagadóit

A Jobbik többéves szabadságvesztéssel büntetné mindazokat, akik a nyilvánosság előtt tagadják a cigánybűnözés létét. A miniszterelnök kijelentette: tiltakozik, ha valakit csupán származása alapján kiáltanak ki bűnözőnek.
2010. szeptember 15. szerda 19:59 - Szabó Noémi
Az egyéni képviselői előterjesztést a Jobbik részéről Apáti István, Szávay István és Volner János nyújtotta be, mely szerint az, aki „nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal – így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel – kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Viszont, ha ugyanezt hivatalos személy követné el, pláne, ha hivatalos eljárás keretében, akkor őt akár már öt évre is bezárhatnák.

Ebből a  kijelentésből még nem derül ki, hogy a cigánybűnözésre utalnak, azonban a három jobbikos képviselő az előterjesztés indoklásában már nyíltan felvállalták a céljukat, vagy legalábbis az eléréséhez szükséges utat. Márpedig a „közbeszéd évtizedek óta akadályozza a társadalmat feszítő problémák megoldását, a közösség előtt jól ismert, de állami szinten el nem ismert bűnözési formák – így pl. a cigánybűnözés – feltárását, okainak kutatását” pontos megfogalmazással.

Volner sajtótájékoztatója

Volner János, a mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Jobbik az őszinte közbeszéd megteremtésének érdekében hozta létre a törvénymódosítási javaslatot.

A képviselő kifejtette: elindult egy olyan folyamat az Országgyűlésben, amely a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságát folyamatosan korlátozni próbálja, a politikai erőviszonyoktól függően. Ezért ők azt szeretnék, hogy ugyanolyan őszinte közbeszéd tárgyává váljon a cigánybűnözés, mint ahogy Franciaországban vagy Olaszországban zajlik.

Volner elmondta, hogy az számít köztudomású ténynek, amit a bíróság bizonyítás nélkül elismer és elfogad. Az pedig köztudomású – a Nézőpont Intézet egyik felmérése alapján a magyar lakosság 89 százaléka szerint létező probléma – hogy a cigánybűnözés jelen van a magyar társadalomban. Pontosan azért kívánják megváltoztatni a jogot, hogy a jövőben már mindez köztudomású ténynek számítson, mivel jelenleg ilyen kitétel még nem szerepel a magyar jogi rendszerbenn.

A Jobbik képviselője szerint a problémára a cigányoknak és a magyaroknak közösen kellene megoldást találniuk . Valamint hozzátetette, hogy a kormányzat rendészeti eszközökkel való fellépése az üggyel kapcsolatosan olyan, mintha tüneti kezelést alkalmaznának egy betegségre.

Nézzük, hogy a parlamenti pártok miként vélekednek a Jobbik legújabb ötletéről.

„Nem fogadható el olyan megoldás, ami az emberi méltóságot megkérdőjelezi”

Orbán Viktor (Fidesz-KDNP) miniszterelnök – élve reagálási lehetőségével – még a planetáris ülésén kifejtette pártja és jómaga véleményét a felvetésről: Mi nem támogatjuk azt a politikát és azt a gondolkodásmódot, amely tagadja a valóságot.

Azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonássokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások. De minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következik, hogy azért mert az ember valakinek született, potenciális bűnözővé is vált. Ezt nem fogadhatjuk el. Tehát egyetlen szempontból – és ezt a kereszténydemokrata közösség mindig vallja majd – mindannyian egyenlőek vagyunk: mégpedig az emberi méltóságból. Nagyon sok ember van, aki már csak ebből a szempontból egyenlő és ezt nem lehet tőle elvitatni.

Ha úgy tetszik szociálisan, erkölcsileg, filozófiailag nem fogadható el olyan megoldás, ami az emberi méltóságot megkérdőjelezi, akkor sem, ha egyébként egy közegben bizonyos számunkra hátrányos, nemkívánatos, sőt brutális magatartások terjedtek el.

„A Jobbik lelepleződött és színt vallott”

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, hogy ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent. Valamint hangsúlyozta, hogy az LMP az ellen is kiáll, ha valaki meg akar bélyegezni egy társadalmi csoportot.

A frakcióvezető szerint most az is kiderült, hogy a Jobbik alkalmaz kettős mércét, annak ellenére, hogy ezzel ők vádolnak más pártokat. Példaként említette, hogy felszólaltak a holokauszttagadást büntethetővé tevő törvény ellen, de amikor számukra nem tetsző dolgokat állítanak más pártok, akkor ők fordulnak jogi eszközökhöz.

Schiffer mindezekhez hozzátette, hogy Orbán Viktor végre egyértelműen és demokratához méltóan fogalmazott. Valamint kiemelte, hogy a "cigánybűnözés" fogalomhasználat saját magatartásától függetlenül megbélyegez minden cigány származású embert. Ehhez pedig senkinek sincs joga, mert az emberi méltóság szent és sérthetetlen.

Kipukkant Jobbik lufi

Török Zsolt, az MSZP szóvivője megkeresésünkre elmondta: a Jobbik lufi kipukkant, hiszen mindig csak a cigány kártyát tudják elővenni. Nincs elképzelésük a gazdaságról, a devizahitelesek megsegítéséről vagy éppen az állami alkalmazottak béremelésről – amit nagytestvérük, a Fidesz annak idején megígért.

"Ezzel szemben azzal értünk egyet, hogy ha bárki, bárkire származása, vallása, vagy nemi identitása alapján kirekesztő megnyilvánulásokat tesz, az kiírja magát a magyar demokráciából, ugyanis ilyan embernek nincs helye benne"-mondta Török Zsolt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását