2024. május 19. - Ivó, Milán

A franciák meglepődtek, de nem hátrálnak

Franciaország "meglepetésének" ad hangot a romákkal szembeni fellépését bíráló EU-biztosi kijelentés miatt, de elutasítja a "polémiát" - közölte kedden Párizsban a francia külügyi szóvivő.
2010. szeptember 15. szerda 06:14 - HírExtra
"Meglepődve hallottunk Viviane Reding (az Európai Bizottság igazságügyi biztosának) kijelentését. Nem hisszük, hogy az ilyen jellegű megszólalásokkal javítani lehet a romák helyzetén és sorsán, amely aggodalmaink és fellépésünk középpontjában áll" - hangsúlyozta Bernard Valero egy sajtótájékoztatón. Az uniós végrehajtó testület két héten belül dönt, megindítja-e a kötelességszegési eljárást.

Valero hozzátette: "Most nincs idő polemizálni, ilyen kijelentéseket tenni. Most a roma lakosság érdekében kell dolgozni". A szóvivő elmondta, hogy ebben a szellemben dolgozik együtt nagyon szorosan Franciaország a román hatóságokkal, s ezt a munkát kívánja folytatni az Európai Bizottsággal is.

Az EU-biztos korábban Brüsszelben szégyenteljesnek minősítette a francia hatóságok fellépését és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben, mégpedig a szabad mozgásról szóló uniós irányelv kétszeres megsértése okán: egyfelől az irányelv diszkriminatív alkalmazása miatt, másfelől amiatt, hogy a francia hatóságok nem biztosították az irányelvben előírt eljárási garanciális jogokat az érintetteknek.

Reding úgy vélte, az Európa Bizottságnak nincs más választása, miután kiderült, hogy - a párizsi kormány képviselőinek állításaival ellentétben - olyan utasítás alapján toloncoltak ki cigányokat az országból, amely figyelembe veendő szempontnak tekintette az etnikai csoporthoz való tartozást.

A francia kormány tagjai többször is "biztosították" Redinget afelől, hogy diszkriminatív megfontolások nem húzódnak meg a kitoloncolások mögött, ám kiderült, hogy a francia belügyminiszter kabinetfőnöke körlevélben szólította fel a prefektusokat az illegális táborok - "és elsősorban a cigánytáborok" - felszámolására.

A körlevelet ugyan azóta visszavonták, és a helyette kiadott utasítás már nem tartalmazza a diszkriminatív utalást, ám a francia hatóságoknak nem csak szavaikat, hanem magatartásukat is meg kell változtatniuk - fejtette ki Viviane Reding.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását