2024. május 2. - Zsigmond

LMP: támogatják az MSZP javaslatát

A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciója üdvözli, hogy az MSZP egy a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról szóló elképzelést terjesztett elő, a javaslatot ugyanakkor átgondolatlannak tartják.
2010. szeptember 14. kedd 11:10 - HírExtra
Scheiring Gábor, az ellenzéki LMP országgyűlési képviselője keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy az LMP már június közepén az Országgyűlés elé vitte a spekulációs adóról szóló javaslatát. A spekulációs adó – más nevén tranzakciós, vagy Tobin-adó – a nemzetközi pénzügyi mozgásokra kivetett olyan alacsony adó, amely úgy tudná hatékonyan visszaszorítani a spekulációt, hogy közben a költségvetést is többletbevételhez juttatná - mutatott rá.

Hozzátette: az LMP az MSZP javaslatát átgondolatlannak tartja, mert a szocialisták a spekulációs adót egyoldalúan, azaz egy előzetes uniós szintű megállapodás hiányában is bevezethetővé tenné, ezzel súlyos versenyhátrányba hozva a magyar gazdaságot. Indokolatlan továbbá a kormány mozgásterének leszűkítése a leendő adó részleteinek meghatározása által - írta a politikus.

Szerinte az LMP javaslata ezzel szemben egy politikailag egyértelmű, de szakmailag rugalmas felhatalmazást adna a kormánynak a spekulációs adó legalább európai szintű, de optimális esetben globális bevezetéséhez. Szükségesnek tartják emellett a lehető legszélesebb körű szakértői egyeztetés lefolytatását is erről a komplex kérdésről, amely megint csak ellentmond a szocialisták "felülről diktált" megközelítésének.

Az LMP azt javasolja, hogy egy elsietett másolat helyett az MSZP inkább támogassa az ökopárt határozati javaslatát, amely a spekulációs adó európai szintű bevezetésére irányul - közölte az ellenzéki képviselő.

Szekeres Imre MSZP-s gazdaságpolitikus múlt pénteken, közleményben tudatta, hogy az európai szociáldemokrata pártok támogatásával azt javasolja: az EU minden államában a különösen kockázatos nemzetközi pénzügyi tranzakciókra adót vessenek ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását