2024. április 19. - Emma

Címvédés a budapesti világbajnokságon

A nőknél a címvédő ausztrál Emma Moffatt lett a világbajnok, miután vasárnap honfitársa, Emma Snowsill mögött másodikként végzett a triatlon világbajnoki sorozat budapesti döntőjén, s ezzel megtartotta vezető helyét a pontversenyben.
2010. szeptember 12. vasárnap 19:30 - HírExtra
A 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló verseny két magyar indulója közül Vanek Margit a 46. helyen ért célba, míg Szalay Szandra a futás során feladta a viadalt.
A finálé előtt Moffatt mindössze 52 ponttal vezetett az új-zélandi Andrea Hewitt előtt, aki azonban elrontott úszása miatt csak a 21. helyen ért célba, így Moffatt sikeréhez kétség sem férhetett. Hewittot ráadásul összetettben megelőzte az ezúttal harmadikként befutó svájci Nicola Spirig és a negyedik svéd Lisa Norden is, pedig mindketten több mint 200 pontos hátrányból kezdték a finálét.

A nők jóval kellemesebb időjárási körülmények közepette ugorhattak a Duna vízébe a Lágymányosi-öbölben, mint egy nappal korábban a férfiak, egyrészt nem esett az eső, másrészt a víz hőmérséklete a szombati 14 Celsius-fokhoz képest 16-ra emelkedett. Az első számot a magyar szurkolók nagy örömére az aquatlon-világbajnok Vanek Margit a hatodik helyen zárta, így az első csoportban pattant a nyeregbe. Az élmezőny hamar 40 fősre duzzadt, azonban nem volt köztük Hewitt, aki több mint egyperces hátránnyal vágott neki a kerékpározásnak, akárcsak a másik magyar induló, Szalay Szandra.

A bringán Vanek féltávnál "kiszakadt" az élcsoportból, így visszaesett a Hewitt által húzott, 14 fős második bolyba, amely másfél perc hátránnyal indulhatott a futásra. Az elől lévők közül az olimpiai bajnok Snowsill azonnal otthagyta riválisait, de mivel neki nem volt esélye összetettben élre állni, így a végső sikerre esélyesek nem foglalkoztak vele, csak egymásra figyeltek. Őt egy hatos csoport követte, benne Moffatt-tal, és főbb riválisai közül Spiriggel, Nordennel és a brit Helen Jenkinsszel. Mivel Moffattot nem sikerült lerázni, így a sprintbefutó során csak az összetett második és harmadik helye volt a kérdés, továbbá a budapesti döntő dobogós helyei. Moffatt végül lesprintelte vetélytársait, mögötte Spirig és Norden futott célba, s ezzel összetettben is ez lett a sorrend. Vanek a tőle kiváló 46. helyen ért célba, míg az aquatlon-vb-n mögötte ezüstérmes, azóta betegséggel küzdő Szalay a futás felénél feladta a további küzdelmet.

"Szerettem volna a versenyt is megnyerni, de persze az volt az elsődleges, hogy a végső győzelem érdekében kidolgozott taktikám beváljon. Nem gondoltam volna, hogy ennyien maradunk a befutóra egy csoportban, de a lényeg, hogy így is sikerült megvédenem a világbajnoki címem, amely édesebb is, mint az első" - mondta Moffatt.

"Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült az első csoportban maradnom a kerékpározás során, de sajnos a sok kanyar utáni kigyorsítás túl sokat vett ki belőlem. Ha mégis kitartok, akkor talán még előrébb végezhettem volna, persze így sem lehetek csalódott" - mondta Vanek az MTI-nek.
A vasárnapi programban még a junior nők és férfiak versenye szerepel, mindkét futam sprinttávon zajlik, azaz 750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futást kell teljesíteniük az indulóknak.

Eredmények:

nagydöntő, nők:

1. Emma Snowsill (Ausztrália) 1:49:43 ó
2. Emma Moffatt (Ausztrália) 1:51:26
3. Nicola Spirig (Svájc) 1:51:28
4. Lisa Norden (Svédország) 1:51:28
...46. Vanek Margit 1:57:31
Szalay Szandra a futás során feladta a versenyt.

A vb-pontverseny végeredménye, világbajnok:

1. Moffatt 3806 pont
2. Spirig 3413
3. Norden 3390
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását