2024. április 29. - Péter

Terjed Nagy-Britanniában a "gyilkos" rák

Első ízben fedeztek fel Nagy-Britanniában egy invazív rákfajtát, a "gyilkosnak" is becézett kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) egyedeit.
2010. szeptember 10. péntek 19:43 - HírExtra
A mindössze 3-30 milliméteres "gyilkos rákocska" a Dunán keresztül már meghódította Nyugat-Európa jó részét. Apró méretei ellenére egy "vérszomjas" ragadozóról van szó, amely legkülönbözőbb édesvízi gerinctelenekre vadászik.

Különösen veszélyes az őshonos rákfajtákra, valamint a halivadékokra, sokszor kiszorítva azokat természetes élőhelyeikről. A kétpúpos bolharák beleharap áldozatába, cafatokra tépi, ám sokszor ott hagyja a zsákmányt. Kitűnően alkalmazkodik a hőmérsékletingadozásokhoz, a só- és oxigénkoncentráció különböző szintjeihez - olvasható a The Independent (http://www.independent.co.uk) online kiadásában.

A szokatlan formájú barna rákocskákra két szemfüles horgász figyelt fel az Anglian Water cég Cambridgeshire-grófságbeli Grafham Water víztározójában. A pecázók befogtak néhány egyedet és azonosításra elküldték a környezetvédelmi hatóságnak.

A Dikerogammarus villosus előzetes azonosítása után, amelyet később holland kutatók is alátámasztottak, a hatóság biológusa a fertőzöttség mértékének megállapítására elkezdték vizsgálni, hogy hány egyed található a tározóba befolyó és az onnan kifolyó vízben.

"Elkeserít, hogy ez a rákfajta immár Nagy-Britanniában is előfordul. Jelenleg a probléma súlyosságát igyekszünk megállapítani, azt, hogy a rák csak ebben a tározóban van-e, vagy már a környező tavakat is megfertőzte" - hangsúlyozta Paul Leinster, a Környezetvédelmi Hivatal ügyvezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását