2024. június 12. - Villő

Fejlesztési tervek a Fidesztől

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács újdonsült vezetőjét, egyben a Pest megyei közgyűlés elnökét, Dr. Szűcs Lajost kérdeztük, a jövőbeli tervekről, beruházásokról.
2010. szeptember 10. péntek 12:43 - Bagics Bence
Mi a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács programja a közeljövőre vonatkozólag?

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (Tanács) a 2010. augusztusi újjáalakulást követően – a szervezeti és intézményi feladatai mellett – elsősorban a meglévő és a kialakítandó új pályázati rendszerekhez kapcsolódó feladataira kíván koncentrálni.

Ezek közül a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) végrehajtásában betöltött szerepe emelkedik ki. A Tanács aktívan be kíván kapcsolódni a KMOP következő hároméves végrehajtását szabályozó 2011-2013-as akciótervének kidolgozásába. Az akcióterv az a dokumentum, amely részletesen szabályozza, hogy a rendelkezésre álló mintegy 50 milliárd forintos keretből milyen célokra, milyen tevékenységekre mekkora összegű támogatás jelenjen meg a 2011-es időszakban.

Az akcióterv szabja meg az egyes pályázatok feltételeit (maximális elnyerhető támogatás, önrész nagyságrendje stb.) illetve azokat a feltételeket, amelyek behatárolják a pályázók körét.

A Tanács mindezek mellett szerepet kap a beérkezett pályázatok értékelésében is: véleményezi (1-5 pontig pontozza) a közreműködő szervezetek által befogadott pályázatokat. Várhatóan idén ősszel is számos – a vállalkozókat és önkormányzatokat érintő – pályázati kiírás esetében élhet a Tanács ezzel a felhatalmazásával.

Milyen intézkedések, uniós projektek várhatók?

Jelenleg nyitva lévő pályázati kiírásaink:

Ipartelepítés

A pályázat célja a régióban működő, illetve letelepülni kívánó elsősorban gyártó, valamint szolgáltató gazdasági társaságok jelentős foglalkoztatási hatással járó fejlesztései infrastrukturális elemeinek támogatása.

A 2000 fő alatti települések szennyvízkezelése

Célja a 2000 fő alatti települések települési környezetének fejlesztése a korszerű szennyvízkezelési módszerek elterjesztésével, ezáltal a természeti környezetet terhelő szennyezések csökkentése.

A konstrukció további feladata, hogy a fejlesztések révén korszerű, környezetvédelmi-, valamint gazdaságossági szempontból is indokolható műszaki megoldások és kapacitások valósuljanak meg, és hogy a tervezett létesítmények folyamatos szakszerű üzemeltetésének, illetve fenntartásának feltételei hosszútávon biztosítottak legyenek.

Belterületi csapadékvíz-elvezetés és gyűjtés


A kiírás célja a települések környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár- belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének biztosítása, a további környezeti káresemények megelőzése.

A fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok

A kiírás célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés stb.) segítségével. A pályázat konkrét célja a kompetens és felelős fogyasztói magatartás elterjedésének segítése, a fenntartható életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztése, a környezeti tanácsadók módszertani kultúrájának korszerűsítése, és a fenntarthatóság nem formális tanulási helyzeteinek ösztönzése.

A gazdasági válság negatív hatásai miatt 2010-ben jelentősen leszűkült a hazai kormányzati támogatások köre. Sajnos, a Tanács által kezelt decentralizált területfejlesztési források is a megszorítások áldozatául estek, így a közeljövőben nem várhatók új tanácsi kiírások.

Változást ebben az Új Széchenyi Terv hozhat, mely kapcsán a részletek kidolgozását követően 2011 januárjában már megjelennek az első pályázatok.

A budapesti lakosság számára mit jelentenek ezek a változások?

A fővárosban az uniós támogatások számos jelentős fejlesztés megvalósítását teszik lehetővé. Ezek közül is kiemelkednek a Közép-Magyarországi Operatív Program által finanszírozott beruházások, amelyek egy része már le is zárult (például a Szabadság-híd felújítása).

A mindennapokban az élhetőbb környezet megteremtését, a komfortérzet növekedését, a közlekedés gördülékenyebbé válását, a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésének lehetőségét jelentik az alábbi beruházások a budapesti lakosság számára.

Hogyan áll az ajánlószelvények gyűjtése az Ön választókerületében?

Az önkormányzati választásokra a Fidesz Pest megyében több mint 90 ezer darab ajánlószelvényt gyűjtött. Ennél a számnál semmi nem jelzi jobban azt a bizalmat, amit az emberek részéről érezhetünk. Most rajtunk a sor, hogy az önkormányzatokban is többséget kapjon a nemzeti egyetértés gondolata.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását