2024. május 8. - Mihály

Elbuktak a BKV kérelmek a bíróságon

A BKV a jó erkölcsbe ütköző kifizetések miatt indított 31 kereseti kérelmét elutasította a bíróság. Két esettel új stratégiát próbál ki a közlekedési cég.
2010. szeptember 9. csütörtök 16:19 - Forján-Vass Máté
BKV
A BKV-nál 2009 nyarán robbant ki először kifizetési botrány. Szalayné Szilágy Eleonóra indokolatlanul magas végkielégítést kapott. Hagyó Miklós azonban nem csak neki, hanem másnak is így hálálta meg a (párthű) szolgálatát. Mintegy 31 esetben derült ki, hogy a különböző volt BKV-s vezetők a jó erkölcsbe ütköző, magas végkielégítést kaptak. Ilyen volt például Regőczy Miklós volt kommunikációs igazgató.

A BKV Kocsis István vezetése alatt úgy gondolta, hogy megpróbálja visszaszerezni a kifizetett összeget. Ehhez kérelmet adott be a bírósághoz, hogy állapítsa meg a kifizetések a jó erkölcsbe ütköztek. Kérdés, hogy hogyan tovább?
Az elmúlt években rendkívül magas összegeket fizettek ki különböző vezetőknek a BKV-nál. 31 közös megegyezéssel távozott embertől több, mint százmillió forintot követel vissza a cég. Ezek mértékét ugyanis a jó erkölcsbe ütközőnek találták, és keresetet nyújtottak be a bíróságnál. A kérelmeket viszont elutasították. Azonban van más út, hogy a BKV visszaszerezze a pénzt.

Dr. Tomasitz Istvánt, a BKV jogi igazgatóját kérdeztük az ügyről:

Miért veszítette el a BKV a pereket?

Eddig 31 megállapítási keresetet adtunk be. Annyit kértünk a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a jó erkölcsbe ütköztek-e azok a szerződések. A mértékét viszont nem kértük. Ha a bíróság megállapította volna a jó erkölcsbe ütközést, utána jött volna a következő lépés.

Egy ilyen kérvénynek vannak formai követelményei. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ezek nem állnak fenn, és elutasította a kérelmeket. Érdemben nem foglalkozott a beadványok tartalmával.

Mik voltak a hiányosságok?

Egy ilyen keresetnek az egyik feltétele hogy más úton ne lehessen rendezni az igényt. A bíróság úgy gondolja, hogy van más út. De nem arról van szó, hogy az egész ügyet elvesztette a BKV. Marasztalási kérelmet kell benyújtani. Ezzel a bíróságnak mindenképpen érdemben kell foglalkoznia, lesz a per végén ítélet.

Mit jelent a marasztalási kérelem?

Itt már meg kell jelölni azt a konkrét összeget, amit visszakövetel a cég az illetőn. Ennek magasabb az illetékvonzata.

Magyarul több lesz a perköltség…

Igen. Ezért is próbaper. Nem adjuk be mind a 31-t, mert egy esetleges perveszteség esetén olyan összegek kerülnek ki, amit nem kellett volna kiadni. Két esetben indítottunk pert. Ha ezeket megnyerjük, akkor a maradék 29 esetben is megtesszük a szükséges lépéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását