2024. május 19. - Ivó, Milán

Jogos a francia eljárás a romákkal szemben

Jogos a francia kormány romák lakosokkal kapcsolatos politikája; a kiutasított emberek kitoloncolása a francia törvényeknek megfelelően és az európai jog tiszteletben tartásával történik - olvasható a budapesti francia nagykövetség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2010. szeptember 8. szerda 20:21 - HírExtra
A diplomáciai képviselet közölte: Franciaországban az utóbbi hetekben több "illegális cigánytelepet számoltak fel", a hatóságok megkezdték a romák kitoloncolását származási országukba. Mint írták, július 28. és augusztus 27. között a telepek felszámolásának következtében 73 kitoloncolásról szóló prefektusi rendelet született, továbbá 659 hivatalos értesítés arról, hogy az érintetteknek távozniuk kell Franciaországból.

Franciaország határozottan visszautasítja a romák bárminemű megbélyegzését; a kiutasítások okai között semmilyen esetben sem szerepel egy adott közösséghez tartozás, a kiutasított romák jogellenesen tartózkodtak Franciaországban vagy bűncselekményt követtek el - hangsúlyozta a nagykövetség.

A sajtókommüniké szerint a francia kormány július 28-án úgy döntött, hogy "felszámolja az országban található illegális telepeket". Az intézkedés célja, hogy véget vessenek a közrend zavarásának, amelynek hátterében illegális terület- és épületfoglalások állnak. A kormány a felszámolt telepeken élők közül kitoloncolta azokat, akik jogellenesen tartózkodtak Franciaországban.

A nagykövetség úgy tájékoztatott: a kiutasításról szóló döntések minden esetben egyéni vizsgálaton alapulnak, a jogok teljes biztosítása és tiszteletben tartása mellett, bírói ellenőrzéssel. A kiutasítottak "nem elhanyagolható része" szervezett bűnözői hálózatok áldozata, amelyek koldulásra vagy bűncselekmények végrehajtására kényszerítik őket.

A külképviselet azt is tudatta: Franciaország a nélkülözésben és létbizonytalanságban élő, a származási országukba visszatérni kívánó külföldi állampolgároknak humanitárius segélyt ajánl fel. Az országból elutazáskor folyósított támogatás összege felnőtteknek 300, gyerekeknek 100 euró. A hazatérők újbóli társadalmi és szakmai beilleszkedésükhöz is támogatást vehetnek igénybe, e támogatás felső határa 5500 euró.

A hazatéréshez és az újbóli beilleszkedéshez nyújtott támogatások összege tavaly 8,2 millió eurót tett ki, 11.051 román és bolgár állampolgár kapott ilyen támogatásokat. Idén az első nyolc hónapban 7018 román és bolgár állampolgár részesült támogatásban.

Franciaország romákkal szembeni politikája ellen több országban tiltakoztak az utóbbi hetekben. A román és bolgár cigányok franciaországi erőszakos kitoloncolása ellen tüntettek civilek múlt szombaton a budapesti francia nagykövetség épülete előtt.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi aktivistái által szervezett megmozdulás szónokai a romák elleni gyűlöletkeltés és a rasszizmus megszüntetését, az emberi jogok tiszteletben tartását követelték.

Az Európai Parlament több képviselője keddi plenáris ülésén Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozta. Több politikai csoport, köztük a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták határozattervezeteket terjesztettek elő, amelyekben elítélnék a romániai és bulgáriai cigányok közelmúltbeli kitoloncolását Franciaországból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását