2024. március 19. - József, Bánk

Oroszország még mindig nincs túl az első hullámon

Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 5940-nel 777 486-ra emelkedett Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.
2020. július 20. hétfő 17:38 - HírExtra

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta először csökkent 6 ezer alá. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26,2 százaléka tünetmentes.
    O
roszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 773 260), Brazília (2 098 389) és India (1 118 206) után.
    
Az aktív esetek száma 2597-tel 211 457-ra nőtt. A halálozások száma 85-tel - ez a legalacsonyabb napi növekmény május 4. óta - 12 427-re, a gyógyultaké pedig 3258-cal 553 602-re emelkedett.
    
Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 259 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 272 681 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
     
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy befejezte a Covid-19 elleni vakcina tesztelését, és kiíratta a hadsereg központi kórházából az oltóanyag hatásmechanizmusa klinikai ellenőrzésében részt vevő önkéntesek második 18 fős csoportját. A tárca szerint a kísérlet minden részvevőjében kialakult az immunitás, mellékhatást nem észleltek.
    
Az első orosz vakcinát, amelynek hivatalos tesztelését június 18-án kezdték meg, a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fejlesztette ki.
    
A Bloomberg többtucatnyi, meg nem nevezett forrásra hivatkozva hétfőn azt állította, hogy az orosz elit egy része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz. Az amerikai hírügynökség szerint több száz ember élt a védőoltás lehetőségével, egyebek között a Rusal és a PhosAgro vállalatnál is volt mód a vakcinálásra.
    
A cégek nem kívánták kommentálni az értesülést, de Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt mondta, nem tud róla, hogy politikusoknak és üzletembereknek hozzáférésük lett volna az oltóanyaghoz. "Spekulációnak" és "pletykának" minősítette az értesülést Vagyim Taraszov, a moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem Transzlációs Medicina és Biotechnológiai Intézetének igazgatója, Alekszej Kuznyecov, az egészségügyi miniszter tanácsadója pedig leszögezte, hogy a tesztelt vakcinából "csak az önkéntesek kaptak". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt nem vakcinálták és nincs tudomása róla, hogy az államfői hivatal bármely alkalmazottja is kapott volna oltást a koronavírus ellen.
   
 Korábbi jelentések szerint a fejlesztés alatt álló vakcinát elsőként nem hivatalosan a Gamaleja Intézet munkatársai önmagukon próbálták ki.
    
Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a vírusellenes küzdelem központjának portálján megjelent nyilatkozatában megismételte, hogy a közeljövőben 40-50 millió embert kell beoltani Oroszországban. Közölte, hogy a tesztelés második szakaszának augusztus 3-i lezárás után közvetlen megkezdődik a klinikai tesztelés harmadik, tömeges szakasza, egyebek között a Közel-Keleten is, "beleértve 100 embert az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Afrikából és más országokból is".
    
Beszámolója szerint a vakcina jóváhagyása augusztusban várható, ami után az RFPI portfóliójához tartozó két cég, az R-Pharm és az Alium megkezdi a tömeggyártást. Az oltóanyagot öt másik országban is gyártani fogják, így az év végére elkészítendő dózisok száma eléri majd a 200 milliót. Egy orosz cég emellett koprodukcióban fogja előállítani az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját.
    
Dmitrijev úgy vélekedett, hogy a világon 2021-ben már 3 milliárd adagnyi adenovírus-vektorvakcinát fognak előállítani, ami lehetővé teszi majd a koronavírus elleni hatékony küzdelmet. Mint mondta, világszerte mintegy 140 oltóanyag kifejlesztése folyik, és több mint 20 jutott el a klinikai tesztelés különböző stádiumaiba. Meglátása szerint ezek közül a Gamaleja Inzézet, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a kínai CanSino Biologics adenovírus-vektorvakcinája bizonyult a leghatékonyabbnak.
    
"Úgy gondoljuk, hogy mind a három nélkülözhetetlen" - mondta.
    
Az RFPI-vezér szerint az első hírvivő ribonukleinsav (mRNS) alapú vakcinát leghamarabb jövőre engedélyezhetik, addig ugyanis ellenőrizni kell egyebek közözött a termékenységre gyakorolt hatását.
    
Putyin egyébként hétfőn a krími Kercs városban bejelentette, hogy idén elmarad az úgynevezett Halhatatlan Ezred-felvonulás. Az országos szinten milliókat megmozgató megemlékezésen, amelyen az utódok a második világháborús veteránok portréival vonulnak fel, hagyományosan a győzelem napján, május 9-én szokták megrendezni. Idén azonban, a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében az elnök a menet elhalasztása mellett döntött, a katonai díszszemlével egyetemben.
    
A parádét június 26-án megtartották, de felvonulást jövőre halasztották.
    
A Gamaleja Intézetet irányító Gincburg akadémikus korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen készítményt nevezik vektorvakcinának.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását