2024. június 11. - Barnabás

Új csodák? Új megpróbáltatások?

"A tudományos fejlődés nem oldja meg minden problémánkat", mert "szinte minden nagy társadalmi problémánk erkölcsi eredetű" - hangoztatta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Semmelweis Egyetem tanévnyitó ünnepségén köszöntő beszédében vasárnap Budapesten.
2010. szeptember 5. vasárnap 13:49 - HírExtra
éthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője az orvosi egyetem 241. tanévnyitó ünnepségén arról szólt a tanulmányaikat kezdőknek, hogy új csodák, de megpróbáltatások, kihívások ezrei is várnak rájuk. Hangsúlyozta: az eredményes munkához szükséges az újdonság "nyitott elmével és szívvel" való befogadása, "hogy lelkiismeretes, igaz emberek lehessünk".
A miniszter megemlítette: rá is nagy kihívások várnak, de most nem egyetemi tanárként, hanem a tárca vezetőjeként.

Réthelyi Miklós méltatta az egyetemi tanárok munkáját, amelynek eredményeként az orvostanhallgatók tanulmányaik elvégzése után "tudnak adni azoknak, akik (...) gyógyulást várnak".

A miniszter hangsúlyozta: a hallgatók érezni fogják, hogy a több mint kétszáz éve létező orvosi egyetemen "ismerős arcok, a tudást átadni kívánó jóakarat, és ezer meg ezer új impulzus veszi majd körül" őket.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntő beszédében arról szólt, hogy a tudás versenyképessége nem csupán erősíti, hanem minősíti is azt a gazdaságot, amely a tudáson nyugszik. "Ma stabil kormányzati többséggel egyedülálló lehetőség nyílhat arra, hogy a kormány következetes tudománypolitikával jelentősen javítsa az ország tudományos és ezen keresztül gazdasági versenyképességét" - jelentette ki.

Az MTA elnöke aláhúzta: csak akarat kérdése, hogy növeljék az oktatási, kutatási és fejlesztési ráfordításokat, ám ezek "hatékony tisztességes, a céloknak megfelelő felhasználását nekünk kell megvalósítanunk", és "mindenkinek (...) a maga eszközeivel kell hozzájárulnia a megújuláshoz".

Pálinkás József rámutatott: a fejlett világ igazi problémája nem a termékek és szolgáltatások hiánya, hanem a technikai képességeinkkel lépest tartani nem tudó erkölcsi fejlődésünk hiányosságai. "A tudományos fejlődés nem oldja meg minden problémánkat", mert "szinte minden nagy társadalmi problémánk erkölcsi eredetű" - hangsúlyozta.

"Nem tüntethetjük fel értékes képzésnek az igénytelen tréninget, tudományos eredménynek a gyenge utánzást", és "nem teremthetjük meg a gyógyításhoz szükséges forrásokat a betegségkódokkal való trükközéssel" - fogalmazott. "Nincs alku akkor, amikor hivatásról és erkölcsről van szó" - hangoztatta.

Az eseményen megjelent több diplomáciai testület képviselője, illetve felsőoktatási intézmény vezetője.

A Semmelweis Egyetem első évfolyamán 951 magyar és 637 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Összesen több mint 11 ezer hallgatója van az egyetemnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását