2024. május 7. - Gizella

Az LMP támogatja a francia tüntetőket

2010. szeptember 4. szombat 22:42 - HírExtra
A Lehet Más a Politika frakciója szolidaritást vállal a civilek Francia Nagykövetség elé szervezett tüntetésével, amely a Franciaországban élő kelet-európai romák erőszakos kilakoltatása és kitoloncolása ellen tiltakozik.

Egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben alapvető szerepe van az érintett kelet-európai tagállamok társadalompolitikai kudarcának, és annak a társadalmi és gazdasági kirekesztésnek, ami a romániai és bulgáriai cigányok osztályrésze hazájukban. Ez azonban nem változtat azon, hogy elfogadhatatlan bármely etnikai kisebbség megbélyegzése és egész közösségek kollektív büntetése. A Sarkozy-kormány politikája a kelet-európai bevándorlókon túl a túlnyomó többségükben francia állampolgárságú cigány közösségeket is sújtja, miközben az Európa Tanács kapcsolódó bizottsága már 2008-ban elmarasztalta Franciaországot a cigány közösségeket érintő mulasztásos törvénysértések és diszkrimináció miatt.

A Lehet Más a Politika frakciója szorgalmazza, hogy Franciaország – szakmai és emberi jogi szervezeteket is bevonva – kezdeményezzen tárgyalásokat az Európai Unióval, valamint Románia és Bulgária kormányával egy olyan megoldás kidolgozása érdekében, ami összhangban van a szociális Európa eszményével. Az LMP képviselőcsoportja az Európai Zöld Párt EP-frakciójának közreműködését kezdeményezi az ügyben.

Az LMP Igazságosság Kabinetjének tagjai:

Kaufer Virág,
az LMP Igazságosság Kabinetjének koordinátora

Szabó Tímea,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

Osztolykán Ágnes,
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását