2024. április 28. - Valéria

Van lehetőség a Nemzeti Őrsereg elleni jogi fellépésre

A Nemzeti Őrsereg elleni fellépésre a párizsi békeszerződés jogi alapot teremt, annak ellenére, hogy a szerveződés nincs hivatalosan bejegyezve - erről Kiss Bálint, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pártelnök beszélt
2008. január 10. csütörtök 16:05 - Hírextra

Mint mondta, a békeszerződés szerint Magyarországon nem működhet félkatonai szerveződés, s ennek alapján az ügyészség eljárhat az őrsereggel szemben.

A Munkáspárt 2006 és az MSZP közös sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a megyei főügyészség azért utasította el a Munkáspárt 2006 tavaly december végi feljelentését, mert a Nemzeti Őrsereg nincs bíróságon bejegyezve, így nem létező szerveződés ellen nincs módja jogi fellépésre.
Kiss Bálint szerint a Szabolcsban október 22-én megalakult Nemzeti Őrsereg "félkatonai szerveződés, ezt bizonyítja, hogy szakaszokra, századokra osztja önmagát, altiszteket, tiszteket és parancsnokokat nevez meg tagjai között, s ez a békeszerződés alapján tiltott lenne".

Megjegyezte, hogy fellebbeznek az elsőfokú ügyészségi döntés ellen, s ha kell az Európai Bíróságra is elmennek az őrsereg feloszlatása érdekében.

A pártvezető azt is állította, hogy az őrsereg jogi végzettségű tagjai szándékosan nem jegyeztetik be a szerveződést, hogy ne lehessen ellene fellépni.

Az MTI munkatársának kérdésére elmondta, hogy a Nemzeti Őrsereg egyenruhás tagja az alapító Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke, aki ügyvéd Nyíregyházán, a nevét viszont nem közölte.

A sajtótájékoztatón Szabados József, az MSZP szabolcsi alelnöke bejelentette, hogy arra kérnek minden nyírségi települést, hogy ne adjanak lehetőséget az őrsereg utcai felvonulásaira, demonstrációira, s rendezvényeinek helyet sem.

Hozzáfűzte, hogy a párt szerint "minden politikai erő, és demokrata ember kötelessége megakadályozni a szélsőjobboldal újraéledését Magyarországon".

A párt alelnöke egyébként hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a Legfőbb Ügyészséghez fordul a Nemzeti Őrsereg ellen fellépve a Magyarországi Munkáspárt 2006, miután a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség elutasította a politikai szervezet feljelentését.

A Munkáspárt 2006 még december végén tett feljelentést kisebbség elleni izgatás és uszítás gyanújával a Nemzeti Őrsereg ellen a nyírségi főügyészségen - mondta akkor Kiss Bálint.
A pártvezető emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Őrsereg a Magyar Gárdával közösen vonult fel december 15-én egy Árpád-terem, illetve a fejedelem domborművének avatása alkalmából Érpatakon, s a demonstráció ellen a helyi cigány kisebbségi önkormányzat ellentüntetést szervezett, mert a két egyenruhás szerveződés utcaimegmozdulását a romák ellen irányuló megmozdulásnak tartotta.



bbag \ bhá

MTI 2008. január 10., csütörtök 15:10

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását