2024. május 17. - Paszkál

MSZP: az önkény vagy a szabadság a tét a fővárosban a választásokon

A szocialisták főpolgármester-jelöltje szerint a budapestiek az önkormányzati választáson megakadályozhatják, hogy a kormányzati oktatáspolitika rátelepedjen a fővárosra is, hogy Budapest az önkény városa legyen, és elveszítse a sokszínűségét, nyitottságát, szabadságát.
2010. szeptember 1. szerda 14:37 - HírExtra
Horváth Csaba főpolgármester-jelölti programjának oktatási fejezetét ismertette szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen elindította az "Önkény vagy szabadság" elnevezésű, a programjának hét fejezetét bemutató sorozatát.

A választott cím - mutatott rá - világosan jelzi, mi a különbség a Fidesz és az MSZP által elképzelt Budapest között.

A szocialisták budapesti oktatási elképzeléseiről azt közölte, hogy a program szabadságközpontú; támogatják az alternatívákat, a kísérletező pedagógiát, a főváros nyitottságát, a szabad gondolkodást megőrző programokat.

A kormányoldal elképzelései - értékelte - furcsa rendről, ellentmondást nem tűrő szófogadásról, egy ütemre lépő, egy központi gondolatot teljesítő "egyenpedagógusokról", "egyendiákokról" szólnak, az önálló akaratra, tettre képtelen emberek gyártásáról. "Az önkényről, amely a budapesti tanárokat, szülőket, diákokat tönkreteheti" - fogalmazott Horváth Csaba.

Tiltakozom az önálló gondolkodás, a kreativitás visszaszorítása, a diákok, szülők, pedagógusok falanszterbe szorítása ellen - hangoztatta, hozzátéve: főpolgármesterként minden erejével meg kívánja akadályozni az antidemokratikus erők térnyerését.

"A gyerek korai állapotában lévő felnőtt" - idézte a szocialista politikus Tarlós Istvánt, hozzáfűzve: az MSZP szerint a diákközpontúság, a motiváló környezet, a rugalmasság, az elfogadás, az önismeret, a tehetség kibontakozása a legfontosabb érték, és ez áll szemben egy erőszakos tantervvel, amelyben hittanoktatás, ideológiai képzés van.

Horváth Csaba aláhúzta: minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza a hittanoktatás erőszakos megjelentetését.

Szerinte ha a fővárosiak nem vigyáznak, a szerdán indult tanév lehet az olyan utolsó, amikor a diákok még szabadon választhatnak a készségtárgyak közül, a pedagógusok pedig önállóan dönthetik el, milyen módszerekkel, megoldásokkal színesítik a tanévet.

Az MSZP politikusa azt is megígérte: győzelme esetén fellép, hogy a város megőrizhesse a gondolkodás, az intézmények szabadságát, ne a felülről irányított iskolabezárások határozzák meg Budapest új rendjét.

Az iskolai agresszióról szólva a szocialista főpolgármester-jelölt azt mondta, a Fidesz programjából azt tűnik ki, hogy a kormányoldal ezt a valós problémát az agresszív gyerekek elkülönítésével oldaná meg.

"Ez gyermekbörtönöket jelent?" - tette fel a kérdést Horváth Csaba. Ez elkülönítést, szegregálást, megbélyegzést jelent - tette hozzá.

Leszögezte: a szocialisták az integrált oktatás elkötelezett hívei.Az MSZP szerint a budapesti oktatásnak arra az elvre kell épülnie, hogy mindenki a saját képességeinek, érdeklődésének, készségeinek megfelelő képzésben részesülhessen - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását