2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sürgős intézkedést kér a BKV

Aggasztó a BKV járműparkjának műszaki állapota, ezért a cég felügyelőbizottsága (fb) pénteken sürgős intézkedésre kérte ez ügyben a tulajdonos fővárosi önkormányzat és a társaság vezetését - tudta meg az MTI az fb tagjaitól.
2008. június 27. péntek 19:48 - Hírextra
Székely Gábor (SZDSZ) elnök, Balogh Pál (MSZP) és Vitézy Dávid (Fidesz) elmondták, hogy a cégtől kapott tájékoztatás alapján igen drámai kép alakult ki különösen a buszok, a HÉV- és a metrószerelvények műszaki helyzetéről az fb tagjaiban. Az elnök személyes véleménye szerint kétséges az is, hogy ősszel forgalomba tudják-e helyezni naponta a szükséges buszmennyiséget.

Egyetértett és a tulajdonosnak is támogatásra javasolta az fb azt a javaslatot, hogy 4,5 milliárd forint működési hitelt vegyen fel a cég, amelynek egyébként 80 milliárd forint körüli az adóssága.

Az fb a Gazdasági Versenyhivatalnál versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett, kartellezés gyanúja miatt, azzal kapcsolatban, hogy egy tanácsadói pályázaton a két jelentkezőnek, az AAM és a Golder cégnek egyeztetést írtak elő. A BKV belső ellenőrei is megállapították, hogy ilyen esetben a versenyhivatal az illetékes. A felügyelőbizottság most első ízben fordult egy külső szervezethez vizsgálatkéréssel.

Vitézy Dávid közölte, indítványára nem támogatta az fb a cégvezetés azon javaslatát, hogy 1,2 milliárd forintért adják el a Baross kocsiszínt. Székely Gábor szerint is teljesen kidolgozatlan volt az erre vonatkozó javaslat. Nem derült ki belőle az sem, hogy vajon ez jó üzlet-e, illetve hogy hova kerülnének ez után a járművek - tette hozzá.

Hasonlóképpen nem támogatta az fb egy újabb használtbusztender kiírását, emiatt levették az előterjesztést a napirendről. Eredetileg 1,5 milliárd forintot javasolt buszvásárlásra a cégvezetés, végül azonban karbantartásokra elvontak az összegből félmilliárd forintot. Székely Gábor megjegyezte, hogy szerinte ez a kérdés nem is tartozna az fb kompetenciájába. A vitában Takács Péter, a nemrég kinevezett műszaki vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a tenderkiírásban azért nem szerepel a klíma feltételként, mivel lehetnek olyan pályázók, akiknek a járműve ettől eltekintve kiváló paraméterű.

Vitézy Dávid felvetésére az fb elrendelte, hogy a cég belső ellenőrzése vizsgálja meg a vállalatvezetés által benyújtott tanácsadói szerződési listát. Vitézy szerint nem tüntették fel a Media Magnet céggel kötött tanácsadói szerződést, s emiatt jogosan merülhet fel kétely, hogy helytálló-e a lista.

Balogh Pál elmondta azt is, hogy javaslatára az fb tájékoztatást kért a megbízott vezérigazgatótól és az igazgatóság elnökétől azokkal a hírekkel kapcsolatban, miszerint Tóthfalusi György igazgatósági elnök átköltözött az évtizedek óta a vezérigazgatók által használt irodába. A mellette lévő tanácstermet pedig Futó Sándor, a tanácsadója foglalta el. Az igazgatóság elnöke használatba vette az előző vezérigazgató, Antal Attila részére rendelt Volkswagen Passat felső kategóriás autót. A cég vezetői egyébként Renault-val járnak.

Az fb ülésén csakúgy, mint az előző alkalommal, most sem vett részt Balogh Zsolt, a vezérigazgatói jogokat gyakorló általános vezérigazgató-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Al_Muazib
2008. június 27. 20:22
De jó, hogy megszüntettük az autóbusz, a villamos, a HÉV és vagongyártásunkat. Most lehet könyörögni és sírni a jelenlegi park lerobbanása miatt , úgy a fővárosi közlekedési vállalatnál, mint a MÁV-nál.Valamikor szinte az egész világba exportáltuk ezeket az eszközöket.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását