2024. június 17. - Laura, Alida

Példamutató Finnország

Finnország rendkívül sikeres, komoly segítséget nyújthat Magyarországnak a 2011 első félévében esedékes uniós elnökség sikeres lebonyolításához, Magyarország pedig sokat tanulhat a skandináv országtól - mondta Martonyi János külügyminiszter finn partnerével, Alexander Stubb-bal tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.
2010. augusztus 30. hétfő 15:38 - HírExtra
A két külügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy Martonyi János munkaebédet adott kollégája tiszteletére, miután Alexander Stubb a hétfőn kezdődött kétnapos külképviselet-vezetői értekezleten beszédet mondott.

A magyar tárcavezető úgy fogalmazott, a kétoldalú megbeszélésen áttekintették az unióval kapcsolatos kérdéseket, különös tekintettel a gazdasági kormányzásra, a nyugat-balkáni bővítésre és az EU Oroszországgal fenntartott kapcsolatára. Mint mondta: a két ország helyzete között sok a hasonlóság.

Martonyi János emlékeztetett rá: egy nemrégiben megjelent felmérés alapján Finnországban a legmagasabb az életminőség a világon. Mint megjegyezte, éppen azért hívták meg finn kollégáját az értekezletre, mert országa rendkívül sikeres. Emellett Alexander Stubb "nagyon komoly szakmai múltja" indokolta a felkérést - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország sokat tanulhat Finnországtól.

A két ország viszonya mindig is nagyon jó volt, és ez a "szoros barátság és kapcsolatrendszer" a jövőben is biztosan megmarad - tette hozzá.

Alexander Stubb kijelentette: Magyarország biztosan nagyon sikeresen teljesíti majd az uniós elnökséggel járó feladatokat; mint hangsúlyozta, ezt nem a nyelvi rokonság miatt állítja, hanem mert tapasztalata szerint a kisebb és közepes tagállamok különösen jól felelnek meg azoknak a kihívásoknak, amelyeket ez a pozíció jelent, ugyanis ezeknek az országoknak általában "realistább" a szemléletük.

Felidézte, hogy országa már két sikeres elnökséget tudhat maga mögött: 1999-ben és 2006-ban töltötte be ezt a posztot Finnország. Nem szabad lebecsülni ezt a lehetőséget, mert rendkívül előnyös lehet egy tagállam számára - vélekedett Alexander Stubb, aki sok sikert kívánt Magyarországnak az elnökséghez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását