2024. április 20. - Tivadar

Startol a Szilvaszombat

Szilvásgombócfőző és gombócevő versenyt is rendeznek a Nógrád megyei Kétbodonyban a Szilvaszombaton, augusztus 28-án; az evőverseny győztese tavaly 40 gombócot gyűrt le.
2010. augusztus 26. csütörtök 08:56 - HírExtra
Katlanban lekvárt is főznek, lesz lekvárkóstoló és lekvárvásár, kirakodóvásár és zenés, táncos műsorok - mondta az MTI-nek Saligáné Kis Szilvia.

A gombócfőzőversenyre 25 csapat érkezik Nógrád, Heves, Pest megyéből és Szlovákiából.
A szilvás ételek között a gombóc dominál, de főznek nudlit vagy derelyét is, gombócban pedig a hagyományos, klasszikus az elsődleges, vagyis a szilvát körülvevő tésztát prézlibe hempergetik.
Akadnak azért innovatív megoldások is - mondta a szervező -, így készül gombóc fahéjas, mézes töltéssel, mákos, grízes, túrós, diós feltéttel is.

Tavaly 25 ezer gombócot főztek Kétbodonyban. Ebből 40 darabot evett meg a múlt évi győztes. Tízen versenyeznek, a gombócokat tízesével adják eléjük, az újabb adagok között csak lélegzetvételnyi szünet jut a nekiveselkedőknek.

Az utolsó tízes adagnál tavaly már csak ketten maradtak, és mint Saligáné Kis Szilvia mondta, a győztes nem lett rosszul, "egész jól érezte magát".

A szilvatermés ugyan nem túl jó idén a nógrádi faluban, és az önkormányzat újonnan telepített szilvaültetvénye még nem szolgálhat alapanyaggal a Szilvaszombathoz, de egy helyi vállalkozó felajánlotta a szükséges 5-6 mázsányi szilvát.

A Nógrád, Heves, Pest megyéből és Szlovákiából érkező fellépőcsoportok a Váci Városi Fúvószenekar kíséretével vonulnak majd a szabadtéri színpadhoz, a hagyományőrzők után műsort ad Földvári Sándor nótaénekes, fellépnek az alsópetényi Vadmacskák és a balassagyarmati Hip-Hop táncosok, bemutatkozik az Agra hastánc csoport, a sztárvendég a Crystal együttes lesz.

A napot szabadtéri bál zárja majd Kétbodonyban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását