2024. május 5. - Györgyi

Átadták a díjat

Fehér György televíziós rendezőre emlékezve vasárnap adták át a róla elnevezett emlékdíjat a Magyar Állami Operaházban.
2008. február 10. vasárnap 21:11 - Hírextra

Szinetár Miklós, mint egykori főnöke és mentora idézte föl a korán elhunyt rendező alakját és személyiségét, azt az érdekes, ironikus hangot, amivel Fehér György berobbant a hatvanas évek magyar televíziózásába.

"Vízen járó, különleges tünemény volt" - fogalmazott Szinetár Miklós, emlékeztetve az "aranykorra", amelyben szuverén művészek nőttek föl Zsurzs Évától Dömölky Jánoson át Mihályfy Imréig.

A díjátadás pillanatáig nem volt nyilvános a zsűri döntése. A három legtovább jutó jelöltet meghívták a díjátadásra. Maga az emlékdíj egy Fehér Györgyöt spirituálisan idéző festmény, Fazakas Tibor alkotása.

Az egyik jelölt Kovalik Balázs volt, mert színész és énekes központúsága rokon Fehér György rendezői attitűdjével. Hajdú Szabolcs, a Fehér tenyér alkotója humanista történetmesélése okán került a jelöltek közé.

A díjat végül Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztőségének vezetője kapta, aki Szinetár szavai szerint "oroszlánként küzd, hogy a kultúrának ismét legyen szerepe a közszolgálati televízióban."

Sipos Pál hangsúlyozta: ő, aki Fehér György művein nőtt föl, igyekszik megfelelni a kihívásnak, hogy a rendező emlékéhez méltó művek kerüljenek a képernyőre és új alkotóknak adjon teret az intézmény.
Fehér szellemi rokonát (nem epigonját) keresik, díjazzák, tehát azt, aki következetesen individualista módon, öntörvényűen, de közérthetően óhajtja megvalósítani művészi céljait, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti elő az alkotót, vagy alkotókat, hogy saját értékes világa/uk töretlenül megvalósulhasson.

A díjat negyedszer ítélték oda. Az eddigi díjazottak: Kenyeres Bálint filmrendező, Német Gábor Péter dokumentarista, Pintér Béla író-rendező-színész-társulatvezető. A zsűrit 2008-ban Goda Krisztina, Born Ádám és Szinetár Miklós, valamint Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András, Gerő Péter állandó tagok alkották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását