2024. április 16. - Csongor

Befagyasztották a távfűtést árát

Mégsem emelkednek a távfűtés árai szeptemberben Budapesten, az árak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott.
2010. augusztus 26. csütörtök 11:37 - HírExtra
A Főtáv Zrt. a múlt héten közleményben jelezte: az energiabeszerzési költségek 2010 második negyedévi növekedése következtében szeptemberben éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak. A közlemény szerint a növekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A közgyűlésnek Élő Norbert (MSZP) azt javasolta, a testület fogadjon el egy olyan határozatot, amelyben felhatalmazza a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy szeptember 1-től ne emelje a hődíjat. Hasonló tartalmú előterjesztést tett több fideszes képviselő is, amikor azt javasolták, a Főtáv szeptember 1-jétől a július 1-jétől alkalmazott hődíj-tételeket érvényesítse.

A napirend előterjesztőjeként Élő Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a távfűtés környezetbarát fűtési mód, és a távhődíj emelése azt eredményezhetné, hogy nőne a rendszerről leválók száma. Jelezte: két év alatt az érintett 240 ezer háztartásból 40 ezren jelezték, hogy le akarnak válni a távfűtésről. Mint mondta, a távhődíj-emelés elhalasztása körülbelül 3 milliárd forint bevételkiesést jelentene a cégnek.

György István (Fidesz) közölte: a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak abban, hogy az ülést mentessé teszik a kampányeseményektől, és nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az "ötlete" a távhődíj befagyasztása. Mint mondta, a kérdést közgazdasági szempontból is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a díjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, és nem okoz "olyan múlhatatlan károkat, amelyeket a tulajdonos ne tudna felvállalni".

A közgyűlés 55 igen szavazattal, Ikvai-Szabó Imre nem szavazatával fogadta el a javaslatokat.
A Főtáv múlt heti közleményének megjelenése után Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke és Élő Norbert X. kerületi polgármesterjelölt sajtótájékoztatón kijelentette: az MSZP azt várja a kormánytól, és magától Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, és még az önkormányzati választások előtt mondja ki: nem lesz távhőáremelés. Élő Norbert szerint a "kontár" gazdaságpolitika okozza a lakossági hődíjak emelkedését.

A Fidesz viszont azt közölte: egyértelmű, hogy a jelenlegi MSZP-SZDSZ városvezetés az, amely a távhő díjának emelésére törekszik még az önkormányzati választások előtt, "mielőtt a választók elzavarják őket". Hozzátették: a kormány és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja júniusban az energiaárak befagyasztásáról döntött, a parlament pedig megszavazta az ármoratóriumot. Ha ennek ellenére lesz áremelés, arról a jelenlegi városvezetés tehet - közölték akkor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását