2024. április 20. - Tivadar

Előrehozott választások Ausztráliában

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek szombaton Ausztráliában. A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak meg, és mintegy 14 millió választópolgárt várnak az urnákhoz este tíz óráig. A szavazók megválasztják a 150 tagú új alsóházat és a 76 fős szenátus tagjainak a felét.
2010. augusztus 21. szombat 10:39 - HírExtra
A választások idő előtti megtartását a kormányon lévő balközép Munkáspárt kezdeményezte. A párt élére június végén Julia Gillard került, és a politikus automatikusan a miniszterelnöki poszton is felváltotta Kevin Rudd pártvezért. Rudd azért volt kénytelen távozni, mert a párton belüli támogatottsága jelentősen visszaesett, miután a Munkáspárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt.

A 48 éves Gillard Ausztrália első női miniszterelnöke, és azt szeretné elérni, hogy az előrehozott voksoláson az ausztrálok ismételten bizalmat szavazzanak a Munkáspártnak, amely így folytatni tudná gazdasági célkitűzéseinek a megvalósítását.

"Bizalmat fogok kérni az ausztráloktól, hogy együtt haladhassunk előre" - hangoztatta a kormányfő, aki szerint az ellenzék nem a jövőbe, hanem visszafelé tekint. Az előrehaladás a költségvetési többlet és erős gazdaság megteremtését jelenti - mondta a miniszterelnök, aki pártja újraválasztását a munkahelyteremtés ígéretével kívánja elérni.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választások kimenetele azonban kétesélyes, a Munkáspárt és ellenfele, a Tony Abbott vezette konzervatív liberális-nemzeti koalíció fej-fej melletti küzdelme várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását