2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar várjátékok először

Első alkalommal mutattak be a hét végén középkori várjátékokat magyarországi hagyományőrző társulatok részvételével Kárpátalján, a munkácsi várban.
2009. szeptember 27. vasárnap 17:51 - HírExtra
A nagy sikerű rendezvényt megnyitó beszédében Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai városban hagyományt teremtenek a Visegrádi Szent-György Lovagrend és a miskolci Templomosok Hagyományőrző Társasága által bemutatott produkciók, hozzájárulva a munkácsi vár hírnevének öregbítéséhez az ukrajnai és magyarországi turisták körében.

A munkácsi várjátékokat szervező ungvári magyar főkonzulátus vezetője, Sziklavári Vilmos főkonzul hangsúlyozta, hogy a rendezvény megtartásában oroszlánrészt vállalt a munkácsi polgármesteri hivatal és a vár igazgatósága. A diplomata célzott rá, hogy nem kis nehézségekbe ütközött a várjátékokban szereplő magyarországi társulatok középkori harci eszközeinek, de különösen a fából ácsolt ostromgépnek a magyar-ukrán határon történő átjuttatása.

A családi napi rendezvényekkel összekötött várjátékok szervezésében részt vett az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület is. Vezetője, Szivák János újságíróknak elmondta, hogy a beregszászi magyar főiskola bevonásával nagyszabású felmérést végeztek a kárpátaljai magyar családok helyzetéről, amelynek az adatait most értékelik ki a szociológusok.

Szivák annyit már most is elárult, hogy a több ezer családhoz eljuttatott kérdőívet kitöltők nagy része arra a kérdésre, hogy milyen kívánsága lenne, azt válaszolta: azt szeretné, ha a gyermekei magyarul tanulhatnának az iskolában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását