2024. május 3. - Tímea, Irma
Őze Áronnal, a Magyar Színház igazgatójával beszélgettünk a Sweet Charity zenés produkció kapcsán. Bemutatója augusztus 25-én lesz, és az egyik előadás teljes bevételét az árvízkárosultak megsegítésére fordítják.
2010. augusztus 5. csütörtök 12:19 - Győry S. József
Január elsejei kinevezésed óta a Magyar Színház első nagy produkciója a Sweet Charity című musical. Miért éppen egy zenés darabot állítotok színpadra?

Kinevezésem évad közben történt. Ekkor prózai darabokat mutatattunk be, ilyen volt Molnár Ferenc Liliomja. A Sweet Charityre a tavaszi időszakban kezdtünk el készülni, hiszen a következő évadunk mely a ,,Végzet Asszonya" fantázianevet kapta, a Nőkről szól. Musical terén a blokkos formában gondolkodunk.

Ez azt jelenti, hogy az augusztus 25-i premier után tizenkétszer megy egymás után a Sweet Charity-t, majd januárban újra, egy blokkban játszuk az előadásokat. Egyébként a Sweet Charity 28-i előadásának teljes bevételét az árvízkárosultak megsegítésére fordítjuk, a Magyar Vöröskereszt segítségével.

Mikor átvettük a színház vezetését egyetértettünk abban, hogy terítéken tartjuk a musicaleket, hiszen társulatunk tagjai nem csak prózában jók, hanem énekben és táncban is kiemelkedőek: ezt mindenképpen ki akarjuk használni.

Az emberek mintha egyre inkább fogékonyabbak lennének a zenés műfajokra.

Igen, ez így van. Nekünk régóta, szinte hagyományszerű előadásunk a My Fair Lady, valamint az István, a király. A La Mancha lovagját is játszani fogjuk jövőre, csak úgy mint a gyerekelőadásunkat, az Andersent.

Itt készül valami!
A Magyar Színház szellemi otthona a humánumnak, a nemes nemzeti és egyetemes emberi értékeknek. Célja ma is a magyar dráma felkarolása, a határainkon kívüli magyar művek színpadra segítése ugyanakkor teret nyújt a világirodalom jeles műveinek is. Kötelességének tekinti a klasszikus magyar drámairodalom fontos darabjainak repertoáron tartását a világirodalom klasszikusaival egyetemben. Mindezen műveket korunk legmagasabb művészi eszközeivel és legkiválóbb művészeivel kívánja megszólaltatni. - Részlet a színház hivatalos honlapjáról.
A zenés műfaj a Sweet Charity után is terítéken marad. A következő utáni évadban lesz egy közös produkciónk az Operettszínházzal, a Pinokkió című zenés balett.

A Sweet Charityt Pelsőczy Réka rendezi, aki a Katona József Színház tagja. (Vele készült interjúnkat itt olvashatja) Hogyan találtátok meg őt a darab rendezésére?

A következő évadhoz igazodva arra gondoltunk, hogy a darabot egy hölgynek kellene rendeznie. Zöldi Gergő dramaturgunk ajánlotta Rékát, akit én is ismerek, bár rendezését még nem láttam.

Szeretnénk bátor színház lenni, mindig bevállalni a lutrit: lehet a biztonságra játszani, de egy-egy váratlan húzásból születhetnek igazán kiemelkedő produkciók. Úgy tűnik, hogy Réka kiválasztása is ilyen húzás volt, hiszen remekül beilleszkedett a társaságba, kiválóan tud közösen dolgozni a társulattal. Természetesen szeretnénk folytatni vele a közös munkát a későbbiek során is.

Amióta átvetted Iglódi Istvántól a Magyar Színház igazgatói posztját, milyen tapasztalatokat szereztél?

Iglódi István egy hatalmas terhet hagyott rám. Azt mondta, hogy a színházban olyan dolgokat kell megtennem, ami neki nem állt módjában: mi ezeket elkezdtük megvalósítani. Itt egy színház teljes újragondolásáról van szó, gazdasági és háttérértelemben is.

Guelmino Sándor művészeti, és Sipos Imre marketing-menedzser igazgatóval vezetitek a színházat. Kaptok valamilyen visszajelzést a munkátokról?

Hideget-meleget is kapunk. Kicsit finomítva ugyan, de állandó háborúban állunk. Ha jól végezzük a munkánkat egy év múlva láthatjuk az eredményeket. Ha kevésbé végezzük jól, két év alatt tudjuk megvalósítani mindazt, amit elterveztünk.

A szakmából nagyon sok bizalmat, támogatást, segítséget kapunk, mindenféle értelemben, attól függetlenül, hogy ez az átmeneti időszak nem könnyű senkinek sem.

Persze mindezzel számoltam, azt szoktam mondani, hogyha most nem forrna körülöttünk a levegő, akkor rosszul végeznénk a munkánkat.

Milyen újításokra számíthatunk az évad kezdetén?

Öt nagyszínpadi és két stúdiópremiert meghirdető évadtervünk van, az egész bérletrendszerünket is átdolgoztuk. Talán marketing, reklám és PR részen is érezhető már a változás. Bár nem lehet két nap alatt megváltani a világot, hiszen az anyagi keret is határt szab.

Azt tudom ígérni, hogy színházunk egyre inkább jelen lesz a színházi életben. Havi egy alkalommal filmklubbal és versennyel készülünk, valamint drámapedagógiai programokat is tervezünk. Bébiszitter bérletünk is indul: ennek keretében délutánonként játszunk a nagyszínpadon a szülőknek, miközben a stúdiószínpadunkon a gyerekekre vigyázunk.

Számtalan ötletünk van, ami reményeink szerint egyre színesebbé fogja tenni a Magyar Színházat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását