2024. május 19. - Ivó, Milán

Választási törvény: rendőrök nem indulhatnak az első fecske

Elutasította Etyek község jelenlegi, független polgármesterének polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság szerdán. Az érintett, Szűcs Lajos az MTI-nek elmondta, hogy a határozat ellen csütörtökön fellebbezést nyújtott be a Fejér Megyei Területi Választási Bizottsághoz.
2010. augusztus 19. csütörtök 18:23 - HírExtra
A helyi választási bizottság a szükségesnél jóval több ajánlószelvényt leadó, az októberi önkormányzati választáson ismét független polgármesterként indulni szándékozó községvezető jelölését a parlament július 22-i ülésén elfogadott, az alkotmányról szóló törvénymódosítás alapján utasította el.

Az alkotmánymódosítás nyomán nem lehetnek jelöltek a hivatásos katonák, rendőrök és nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai, sem szolgálati jogviszonyuk alatt, sem annak megszűnése után még három évig.

"Tekintettel arra a tényre, hogy Szűcs Lajos három éven belül szüntette meg szolgálati viszonyát a rendőrségen, nem indulhat jelöltként az önkormányzati választáson" - olvasható a helyi választási bizottság határozatában.

Szűcs Lajos tavaly február 1-jén, az időközi polgármester-választáson három jelölt közül nyerte el az etyekiek bizalmát; korábban az Országos Rendőr-főkapitányságon dolgozott.

Mint az MTI-nek elmondta, a helyi választási bizottság olyan alkotmánymódosításra hivatkozva tagadta meg a nyilvántartásba vételét, amely csak a szerdai bizottsági ülést követő napon, azaz csütörtökön lépett életbe, s ezért személyi hatálya nem terjed ki rá.

"Ilyen súlyos jogsértés álláspontom szerint semmivel nem magyarázható, célja a választási eljárásból történő jogellenes kizárásom" - jelentette ki Szűcs Lajos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását