2024. május 5. - Györgyi

Ötmilliárd forintot adnak a károsultaknak

A segélyszervezetektől összesen két-, az államtól pedig hárommilliárd forint támogatásra számíthatnak azok a családok, amelyeknek a háza a júniusi áradáskor megsemmisült vagy lakhatatlanná vált - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az után, hogy tájékoztatást kapott a karitatív szervezetek vezetőitől az árvízkárosultaknak nyújtott eddigi segítségről.
2010. augusztus 19. csütörtök 14:47 - HírExtra
Bakondi György, az árvízi védekezés és újjáépítés irányítására kinevezett miniszteri biztos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az árvízkárosultak közül senki nem marad segítség nélkül, október végéig mindegyiküknek megteremtik az elemi lakhatás feltételeit, és ehhez az állami támogatások mellett a karitatív szervezetek felajánlásai is jelentős mértékben hozzájárulnak.

Az OKF vezetője emlékezetett rá, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a múlt hónapban négy karitatív szervezettel kötött megállapodást az árvízi károk közös enyhítésére, és az eddigi munkát példaértékűnek nevezte. A vezérőrnagy szavai szerint ezentúl - a hatékonyabb segítségnyújtás érdekében - hetente kap az OKF adatokat arról, hol és milyen segítséget adtak a karitatív szervezetek.

Bakondi György tájékoztatása szerint a segélyszervezetek mintegy kétmilliárd, az állam pedig 3,1 milliárd forinttal segíti a magántulajdonban keletkezett károk enyhítését.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: szervezetük egymilliárd forintos támogatást ad az árvízkárosultaknak, és ezt az összeget 12 megyében osztják szét, a legtöbbet a borsodiak kapják belőle.

Az adományokból Edelényben egy átmeneti otthont újítanak fel, amelyben hat családot helyeznek el, emellett 150 családi ház felújításban segédkeznek. Építőanyagokat juttatnak el a rászorulóknak, és ahol a tulajdonosok saját maguk nem tudják elvégezni a szükséges munkát, kivitelezői segítséget is adnak.

Habsburg György közölte: Borsod megyében hét település önkormányzatával már megkötötték a megállapodást, az építőanyagot pedig ki is szállították. A legnagyobb vöröskeresztes adományt Felsőzsolca kapja. Az elnök szerint az árvíz miatt a lakóingatlanokban keletkezett károkkal kapcsolatos segítségnyújtásukat legkésőbb október 31-ig befejezik.

Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat programigazgatója bejelentette, hogy 90 millió forintnyi támogatást adnak az árvízkárosultaknak, és ennek 40 százalékát már felhasználták.

Segítségnyújtásaik között említette az árvíz idején történt helikopteres mentést, és azt az öt gyermektábort, ahol árvízkárosult gyermekek üdülhettek. A programigazgató azt mondta, jelenleg a tanévkezdésben nyújtanak segítséget.

A Baptista Szeretetszolgálathoz érkezett felajánlás további részét, amely 90 százalékban a lakosságtól érkezett, a megsemmisült ingóságok pótlására szeretnék fordítani.

Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója azt mondta, 500 millió forintos támogatásuk felét már kiutalták: 700 család kapott utalványt, ezenkívül ingóságokat, ruhaneműket adományoztak, és ahol házak károsodtak, ott a felújításban segítenek.

Écsi Gábornak, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatójának közlése szerint a hívek adományaiból mintegy 300 millió forintot gyűjtöttek, és ennek a jelentős részét már felhasználták.

Jelenleg száz megsérült épületen dolgoznak az embereik, mérnökökkel járják az utcákat, felmérik az igényeket. Ők azokon segítenek, akiknek nincs biztosításuk, vagy más forrásból nem kapnak támogatást - mondta Écsi Gábor.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MTI-nek azt a tájékoztatást adta, hogy az idei májusi és júniusi árvíz és belvíz összesen 200 milliárd forintot meghaladó kárt okozott; 349 lakóház semmisült meg vagy vált lakhatatlanná, ebből 317 Észak-Magyarországon, a legtöbb - 201 épület - Felsőzsolcán.

A kabinet eddig több mint 36 milliárd forintot költött a helyreállításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását