2024. április 25. - Márk

Két hét alatt nem lehet rendet teremteni az országban

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje és Volner János, a párt országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót a budapesti közbiztonság problémáiról, illetve az azokra tett megoldási javaslatukról.
2010. augusztus 9. hétfő 14:30 - Oravecz Diána
Staudt Gábor elmondta, szakmai egyeztetést folytattak Tóth Tamás főkapitánnyal a közbiztonság javításával kapcsolatban. Kijelentette, hogy a Jobbik minden szakmai, illetve politikai segítséget megad ennek érdekében. Elmondta továbbá, melyek a legégetőbb problémák, amelyekre megoldást kínál saját közbiztonsági programjában. (A főpolgármester-jelölttel készült interjúnkat itt olvashatja)

Szorgalmazzák majd a ’Budapest Őrség’ felállítását, ami egy centralizált szervezet lenne. Azokat a közbiztonsági feladatokat látná el, amiket eddig nem, vagy csak nehézkesen lehetett végrehajtani. Egy egységes bűnügyi információs rendszer felállítását szeretnék, ami a polgárok érdekeit is szolgálja. Elmondása alapján ennél a rendszernél a polgárok bejelentései azonnal továbbításra kerülnének.

Túl hamar mennek nyújdijba a rendőrök

Staudt másik kiemelt pontja, amit a parlamentben is beterjeszt az úgynevezett ’életpálya törvény’, ami magában foglalja, hogy milyen karrierlehetőségei vannak a rendvédelemben dolgozóknak. A legnagyobb probléma, mint mondta, hogy ebben a szakmában negyven évesen, komoly tapasztalattal rendelkező munkatársak mennek nyugdíjba, pedig szükség lenne az ő rutinjukra.

A harmadik tervezett intézkedés, a szolgálati lakások biztosítása lenne. Nagyon sok olyan budapesti rendőr van, aki vidékről teljesít szolgálatot. Ezeknek a rendőröknek a megfelelő bérlakások nélkül gyakorlatilag kilátástalan a helyzetük. Ebbe a programba az önkormányzatok bevonását is tervezik.

Milyen pénzből szeretné finanszírozni a tervezett intézkedéseket?

„A fővárosban nagyon sok pénz rossz helyen van. Leginkább a korrupciót és a kerületek átfedéseit, rendezetlenségét tartom a legégetőbb problémának. Egy olyan feladat-térképet szeretnénk felállítani, amely megfelelő módon rendezni tudja a főváros és a kerületek viszonyait. A rendőrség bizonyos osztályain, alosztályain elég magasak a támogatások. Más területek viszont alulfinanszírozottak” – mondta Staudt.

***
 
Miután Staudt Gábor ismertette programjának lényegét, Volner János beszélt azokról a rendészeti kérdésekről, amelyeknél a legnagyobb problémákat tapasztalta.

A kormány két nagy törvénycsomagot nyújtott be, amelyek a közbiztonság javítását szorgalmazza. Az első a ’három csapás’, a második pedig az új közbiztonsági törvénycsomag volt. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a kormányzat nagyon igyekszik népszerű intézkedéseket fogalmazni, amelyeknél viszont a végrehajtás szintjén már nem valósul meg semmi.

Kitért arra is, hogy a rendőrtiszti, jelenlegi 2 éves képzés időtartamát a kormányzat meg szeretné felezni. Kijelentette, hogy a Jobbik számára ez teljességgel elfogadhatatlan, hiszen a jelenlegi rendészeti állomány képzettsége még jelenleg sem éri el a kínálmakat. Azt is hozzátette, hogy nem csökkenteni kellene ezeket a képzéseket, hanem éppen ellenkezőleg, növelni.

A miniszterelnök kijelentését bírálta

Nyilatkozatában bírálta a miniszterelnök ’két hét alatt rendet teszünk’ kijelentését. „Ugye két hét alatt, két rendőrt öltek meg. Ez lett a ’két hét alatt rendet teszünk’ szlogenből. Mi tisztában voltunk azzal, hogy két hét alatt nem lehet rendet teremteni.

Megjegyezte, hogy a rendőrségnek elavult a fegyverzete. Szerinte mindenképpen meg kell újítani a készleteket, hogy ne fordulhasson elő több olyan eset, hogy rendőr esik áldozatul szolgálatteljesítés közben.

A HírExtra kérdésére Volner János elmondta „a rendőrségen belül rendkívül komoly pénzek vannak tartalékban. Itt gondolok arra, hogy a rendőrségnél van egy tízezer fős főtiszti kar. Úgy gondoljuk, ennyi főtisztet eltartani luxus. Az adminisztratív vízfejet a rendőrségen belül meg kell szüntetni. Az alapvető gyakorlati feladatokat ellátó állományra kellene a rendvédelmet bízni és nem a bürokratikus részre.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 9. 15:05
Teljesen esélytelen.

Nem is tudom, hogy minek költ rá pénzt a jobbik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását