2024. április 28. - Valéria

Sziget: idén négyszáz fellépővel

Idén mintegy 400 zenekar és DJ lép fel a Sziget fesztiválon; ebből 140 külföldi, akik harminckét országból érkeztek az összesen hetvenhat hektáros összterületű rendezvényre - derült ki a sajtónak tartott bejáráson vasárnap.
2010. augusztus 8. vasárnap 18:40 - HírExtra
Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője újságíróknak elmondta, a résztvevőket egy 3300 négyzetméteres sátor is várja, amelybe a Petőfi Csarnok nagyterme több mint háromszor férne bele.

Az öt hivatalos nap alatt ötvenöt programhelyszínen szórakozhatnak a kilátogatók. A Szigeten hatezer ember 15 nap alatt építi fel a programhelyszíneket.

Idén problémákat - mintegy 9 milliós pluszköltséget - okozott az esőzés. A Sziget kezdetére azonban már sikerül felszámolni a sarat és a tócsákat. Egyébként a sármentesítést mintegy 1000 köbméternyi homok kiszórásával végzik, elsősorban a Nagyszínpad előtt, ahol az első koncerteket tartják - mondta.

A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint a Sziget főbb útvonalaira tizenkét kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban huszonötezer négyzetméter fa burkolattal borítják a talajt; ezeken túl a nagyobb forgalmú utakon "fémszőnyeget" borítanak le.

A fesztivál egyik újdonsága idén többek között, hogy felállítottak egy EU-sátrat Magyarország 2011-es uniós elnökségének alkalmából, ahol tájékozódni lehet a témával kapcsolatosan, előadások és egyéb programok lesznek.

Hasonlóan újdonságnak számít, hogy bevezették a kártyás fizetési módot. Eszerint egy ingyen kapott kártyára pénzt lehet feltölteni, és ennek segítségével lehet fizetni a fesztivál területén.
Idén speciális hangfogó falakat is felállítottak a programhelyszínek elé, így még kevesebb zaj szűrődik majd ki a fesztivál területéről.

Gerendai Károly az MTI-nek elmondta, hogy a legtöbb külföldi fesztiválozót Hollandiából, Ausztriából és Németországból, valamint Olaszországból várják. Az eddigi évekhez hasonlóan különvonat hozza a holland fesztiválozókat az országba, illetve felállítottak egy olasz kempinget is.
A Sziget-bejáráson az újságírók elhaladtak a lakókocsis résztvevőknek szállást adó karavánkemping mellett, illetve megnézhették azt a nagykereskedést, amely az elárusítóhelyeket látja el a fesztivál teljes időtartamára.

A Szigeten négyszáz fő látja el az egészségügyi szolgálatot, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros és 110 gyalogos járőr ápoló, betegkísérő, valamint egy roham-, négy eset- és három mentőkocsi lát el szolgálatot.

Az idei szigeten a rendőrök mellett 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Az idei évben is érkeznek külföldi - angol, francia, német és holland - rendőrök a Szigetre.

A szervezők kérik a látogatókat, hogy kizárólag tömegközlekedési eszközöket vagy kerékpárt vegyenek igénybe. A Szigeten ingyenes kerékpármegőrző működik, továbbá a már megszokott hajójárat és szigetbusz is. A HÉV sűrűbben közlekedik, transzferáron lehet igénybe venni a taxiszolgáltatást, de aki akarja, akár riksával is közlekedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását