2024. április 29. - Péter

Az erős szív lassítja az agy öregedését?

Az erős szív nyilvánvalóan lassítja az agy öregedését - állapították meg amerikai kutatók.
2010. augusztus 8. vasárnap 13:55 - HírExtra
Vizsgálatuk során fény derült arra, hogy amennyiben a szívizmok gyengébben pumpálnak, az agy időskorban viszonylag gyorsabban sorvad. Ez azokra az emberekre is érvényes, akik nem szenvednek szívbetegségben.

A Bostoni Egyetem kutatói összesen 1500, 34 és 85 év közötti embernél vizsgálták meg a szív erejét és az agy nagyságát. Megállapították, hogy minél gyengébben pumpál a szív, annál kisebb az agytérfogat - az összehasonlításkor a tudósok a testtömeget is figyelembe vették. Az összefüggés azoknál is megmutatkozott, akiknek egyáltalán nincs semmilyen szívbetegségük.

"Eredményeink rávilágítanak arra, hogy a szív teljesítménye és az agy egészsége összefüggnek egymással, a kapcsolat pedig egyáltalán nem írható a vérkeringés problémáinak számlájára" - fejtette ki Angela Jefferson neurológus. A vizsgálatban részt vevők csupán hét százalékának volt valamilyen szívbetegsége, de szinte minden harmadik páciens esetében gyengébben pumpált a szív.

Bár a kutatók arra nem találtak utalást, hogy a gyengébb szívműködés negatívan befolyásolná a gondolkodás képességét, az feltételezhető, hogy az agytérfogat csökkenése a szellemi erő csökkenésével járhat.

Egyelőre nem világos, hogy a szív pumpáló erejének gyengesége miért jár káros következményekkel az agyra. A Circulation című szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy a vér emiatt gyengébben jut az agyba, ami befolyásolja többek között a szerv oxigénellátását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását