2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Súly- és életkorfüggőek a húgyúti tünetek

Az elhízott, ideálistól távoli életmódot folytató felnőtteket erőteljesebben érintik a húgyúti problémák - állapította meg egy, a British Journal of Urology orvosi szaklap májusi számában közzétett kutatás.
2008. május 22. csütörtök 19:48 - Hírextra
A tanulmányban 5506 harminc és 79 év közötti férfit és nőt kérdeztek ki. A nők háromnegyede, a férfiak kétharmada számolt be legalább egy, a húgyutakat érintő tünetről, például a gyakori éjszakai mosdóba járásról, hólyagjuk kiürítésének nehézségéről vagy vizeletvisszatartási problémákról.

Az elhízottaknak nagyobb eséllyel volt több, komolyabb tünete, mint átlagos súlyú társaiknak. A dohányzás, a mozgáshiány és az erős italozás szintén kapcsolható a komolyabb tünetekhez.

A vizsgálatot John B. McKinlay, a massachusettsi New England Kutatóintézet munkatársa vezette. A felmérésben szereplő bostoni lakosokat 14 urológiai tünetről, valamint általános egészségi állapotukról kérdezték ki. A kutatók a nők körében négy, a férfiak körében öt csoportot azonosítottak a húgyúti tünetek alapján.

A nőknek mintegy fele tartozott az első csoportba, ahol a legenyhébb tüneteket tapasztalták. Ők gyakori vizelési ingerről panaszkodtak, és arról, hogy éjszakánként legalább kétszer felkelnek, hogy kimenjenek a fürdőszobába.

A negyedik csoportba tartozó nők (az összes nő mintegy 8 százaléka) lényegében valamennyi összegyűjtött tünettől szenvedtek, beleértve a vizelet szivárgását és az inkontinenciát is. Ezeknek a nőknek kétharmada elhízott volt, és gyakran ezzel összefüggő rendellenességtől is szenvedett, mint a diabétesz, vagy a magas vérnyomás.

A dohányosoknál nagyobb valószínűséggel jelentkeztek a húgyúti gondok, mint a nemdohányzó vizsgálati alanyoknál, és a legsúlyosabb tünetekkel bíró nők csoportjában voltak a legerősebb dohányosok.

A férfiaknál nagyon hasonló eredményre jutottak a felmérés során a kutatók, az elhízottakat, és a mozgásszegény életmódot folytatókat érintették a legsúlyosabb húgyúti tünetek.

A vizsgálat rámutat arra, hogy a húgyúti problémákra is fontos rákérdezni egy-egy orvosi ellenőrzésnél. A kutatás segíthet megérteni az ilyen jellegű gondok hátterét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását