2024. április 26. - Ervin

Méghogy kínai Szent Korona!

Mekkora bunkó ez a Bernie Ecclestone! Semmi érzékenység nem szorult ebbe az emberbe az autósportban eltöltött bársonyos évek alatt. Biztos a benzingőz ártott meg. Méghogy kínai a Szent Korona!
2010. augusztus 2. hétfő 12:12 - Gyülvészi András
Abban az országban, ahol állami intézmények és magánlakások falairól olyan komoly irodalom köszön vissza, mint a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, melynek kifüggesztését fölöslegesen írja elő törvény, hiszen a leendő nyelvemlék amúgy is az emberek akaratát fejezi ki, nagyon nem illik koronát gyalázni. Az Index videóján viszont valami ilyesmit látunk.

Idejön ez kisnövésű autósportpápa, Bernie Ecclestone, és viccelődve rákérdez, nem kínai-e véletlenül a portéka. Schmitt Pál, aki már annyira nem házelnök, viszont annyira még nem is köztársasági elnök, hüppögve mond három-négy nemet sportdiplomáciailag indokolt hangnemben, így nem megy bele a viccelődésbe, viszont olyan igazán ki sem kéri magának. Lesz még ebből jó néhány napirend előtti felszólalás, az a gyanúm.

Az F-1 felvásárlása
1995-ben az FIA úgy döntött, hogy bérbe adja a kereskedelmi jogokat Ecclestone cégének, a FOM-nak. A Formula One Management ezért 14 éven keresztül évente fizet a szövetségnek. A Formula–1-es csapatok felháborodtak a döntésen és amikor 1997-ben a Concorde-egyezmény újbóli meghosszabítására került sor, a McLaren, a Williams és a Tyrrell nem volt hajlandó aláírni a szerződést. De végül ők is beadták a derekukat. Közben megalapította a SLEC céget, amely a tévés jogok felett rendelkezik és Ecclestone felesége, Slavica tulajdonában volt. 1999-től Ecclestone fokozatosan eladja a céget, először 12,5%-át a Morgan Grenfell banknak 325 millió dollárért, majd 37,5%-ot a Hellman & Friedman befektetési csoportnak 725,5 millió dollárért. Az 50%-os tulajdonrész később az EM.TV cégéhez kerül 1,65 millió dollárért és vásárlási jogot szerez további 25%-ra. Amikor az EM.TV csődöt jelent, Leo Kirch médiamogul kezébe kerül a SLEC 50%-a, amelyhez vásárol még további 25%-ot. A fennmaradó 25 százalék továbbra is Ecclestone család tulajdonában marad. (Wikipédia)
Mekkora a sértés?

Hogy mekkora gyalázat, mikor Ecclestone urat nem hatja meg az ezeréves államiság, az ezeréves Szent Korona és az ezeréves Szent Jobb, azt nehéz lenne megmondani. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy a mi nemzetünk ereklyéje nem feltétlenül nyerte el tetszését. „Lekínaizni”, gyakorlatilag bóvlinak azt, ami az arra fogékonyak szerint országunk törvényeinek és jogainak legvégső forrása, a Szent Korona, melyre az egész Szent Korona-tan épül, talán még durvább sértés, mint szétkenni egy egészséges kaszinótojást a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatán.

Nem viseljük ebben az országban olyan könnyen a szimbólumgyalázást, és simán elképzelhető, hogy ez nem csak ránk jellemző vonás. Ilyesmire más nemzet is lehet érzékeny. Mégis érdekes azt látni, hogy egy külföldinek, akit különösebben nem tépett a balsors, milyen véleménye van valamiről, aminek szépségét megkérdőjelezni is főbenjáró nemzettiprás idehaza.

…ami érdek nélkül tetszik

Ecclestone-nak valószínűleg nem tetszik a Szent Korona, különben nem viccelődött volna rajta, hanem tátott szájjal bámulta volna percekig. Ez van. Jött egy elfogulatlan híresség, és nem volt jó véleménnyel valamiről, amiről pedig úgy gondoltuk, hogy emberi szemet csak gyönyörben részesíthet.

Szerencsére nem kell egyetérteni Eccleston úrral gyakorlatilag semmiben, így véleménye tökéletesen leszarható, de azt szép csöndben azért lássuk be, legalább magunknak, hogy csak azért mert valami nemzeti, esetleg pirossal, fehérrel és zölddel festik meg, még nem lesz feltétlenül szép. Az önmagában kevés hozzá.

És bár a Szent Korona nem tartozik a bóvli kategóriába, ne legyen már valami gagyi csak attól eladhatóbb, mert ráírják, hogy nemzeti!

Koronasors

Bár elvitték egy esztergomi hajókirándulásra, a sértésből is kijutott az ékszernek, hiszen lemicisapkázták, sőt még fedezet gyanánt is bedobták egy IMF-hitel ellenében, mintha mérhető ára lenne, most meg Ecclestone. Nem könnyű a Szent Korona sorsa, valamiért nem tiszteli automatikusan a bolygó valamennyi emlőse.

Ezen fel lehet háborodni, viszont nem tehetünk semmit. Nem támadhatjuk meg Ecclestone urat, még csak meg sem fenyegethetjük azzal, hogy nem rendezünk F-1-es futamot a jövőben, ha nem vigyáz a szájára. Sőt éppen hogy mi szoktunk kuncsorogni futamért, mert az nekünk megéri, arra jön a külföldi és a ropogós euró.

A Szent Korona turisztikailag kevésbé vonzó.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását