2024. április 26. - Ervin
A szépségversenyt siker esetén modell, manökenszerződések követik, amelynek pörgős, gyakran kegyetlen világát a felnőttek is sokszor nehezen dolgozzák fel, ha egyáltalán feldolgozzák. De mi a helyzet a gyerekekkel?
2010. augusztus 2. hétfő 07:23 - Győry S. József
A gyermek lelke olyan, mint a tükör, mely váltakozva fordul új és új irányba s fényt keres, napok, holdak, csillagok, vagy pislogó gyertyák fényét, mit önmagáról visszatükrözhessen. – Wass Albert.

Baky Ildikó, gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus válaszol.

Mennyire értik a gyerekek, hogy mi történik velük egy szépségversenyen?

Egy áldozat
Tíz éve sokkolja az amerikai társadalmat a hatéves szépségkirálynőnek, JonBenet Ramseynek a brutális meggyilkolása. A rendőrség a kislány szüleit is gyanúsította, akik játékszerként bántak gyermekükkel. Az amerikai szépségversenyeken ugyanis idomított és átszabott gyerekek indulnak, és ha nyernek, sok pénzt keresnek családjuknak. JonBenettet 1996 karácsonyán megerőszakolták, koponyáját betörték, majd megfojtották, és szülei coloradoi házának pincéjébe rejtették. A rendőrség a gyermek sikereire féltékeny anyát, a dúsgazdag, lányát beteges rajongással szerető apát és a háttérbe húzódó idősebb fiúgyermeküket is gyanúsította. A kislány szépségversenyeit -a szülők tudta nélkül- John Mark Karr, általános iskolai tanár is végigizgulta. Beteges érzéseket táplált a kislány iránt. Karr elismerte, a kérdéses éjszakán bántalmazta a kislányt, de mint mondja, nem gondolta végig, hogy egy 6 éves gyerekkel van dolga. Karrt a JonBenet gyilkossággal kapcsolatban felmentették. Az Egyesült Államok egyik legszörnyűbb bűnesete tehát mindmáig megoldatlan.
JonBenet a videóban 2:27 másodperctől látható. Nyugodjon békében!
Forrás: www.rtlklub.hu
Az a véleményem, hogy igazán 12-14 éves kortól fogják fel igazán az eseményeket. A szülők is valószínűleg előzőleg elmondják nekik, hogy mi fog történni velük, így egy kisebb szereplésként értelmezhetik a gyerekek. Dönteni csak akkor tudnak, amikor megértik az eseményeket. Mint mondtam, ez olyan kiskamasz korra tehető, de még akkor sem biztos, hogy el merik mondani a véleményüket.

Ebben a korban a szülőktől való, akár pozitív függés még mindig nagyon erős tényező. Választási lehetőséget tehát nem igazán látok, ha a szülők rábeszélik őket, akkor a gyerekek eleget tesznek a kérésnek. Szemüvegen keresztül látják az eseményeket, csak a szülők által elmondottakból tudnak táplálkozni.

Milyen téves képet alakíthat ki magában a kisgyerek?

Az értékrend rosszabb esetben kissé elcsúszhat. Úgy gondolhatják, ha kicsit kisminkelik magukat, akkor csak sikerük lehet. Ez persze nem így van, egy idő után belső tartalommal is meg kell tölteni a lelküket, hiszen csak így lehetnek boldogak. Ha túl nagy hangsúlyt kap egy gyereknél a külső, akár már kisiskolás korban is ezt keresheti másokban, a divatos öltözködés alapján választhat barátot magának: ez egy abszolút téves irányba vezetheti el a gyerekeket.

Jól látom, hogy a mai világra sajnos egyre inkább ez a talán betegesnek is joggal nevezhető szemlélet jellemző?


Igen, a reklámpszichológusok is sokat tudnának beszélni arról, hogy a fogyasztói társadalom és a média milyen téves képet állít a gyerekek elé. Ettől függetlenül még mindig az számít leginkább, hogy a szüleik hogyan vélekednek az értékek kérdéséről.

Ha már a szülőket említette: mi motiválhatja őket?


Több dolog is. A szülőnek lehetett egy olyan megvalósulatlan álma, mely szerint kifutóra kerül, ő van a középpontban. Nagyon sokszor tehát egy megvalósulatlan szülői álom lehet a dolog hátterében, amiről az a véleményem, hogy ezeket a szülőknek kell megvalósítaniuk és nem a gyerekeknek. Egy 30-40-50 éves hölgyből nem biztos, hogy sztármodell lesz, de ha a nőiesség, a szereplés, a megjelenés foglalkoztatja, annak ezeregy más formát lehet találni.

Az internet segítségével manapság nem egy olyan hobbit, kurzust, tevékenységet lehet találni, amelyek által megvalósíthatják önmagukat. Néhány esetben pénzkereseti forrás is lehet a modellkedés, amivel addig nincsen probléma, amíg a gyerekek élvezik a dolgot.


Ön, mint gyermekpszichológus, mit tud ajánlani azoknak a szülőknek, akik gyerekszépségversenyre kívánják elvinni a porontyaikat?

Nagyon fontos, hogy játéknak fogják fel az egészet és így is interpretálják a gyerekeknek és egy sikertelen szereplés esetén se szidják le őket. Bármilyen kimenetele van a versenynek, fontos, hogy megdicsérjék őket. Lehet egyébként pozitív oldala egy ilyen szépségversenynek, hiszen egy kis képzésen esnek át a jelentkezők, ahol elsajátíthatják a kiállást, a vonulást, a közönséggel való szemkontaktus tartást, ami a későbbiek folyamán is nagyon hasznos lehet számukra.

A gyermekszépségversenyt szervező cégek képviselőinek is feltettük kérdéseinket.

Beauty Kids 2010


Biológiailag
A gyerek vagy gyermek olyan fiatal fiút vagy lányt jelent, aki még nem érte el a pubertáskort .Vannak azonban olyan fiatalok, akiknél másoknál korábban vagy később indulnak be a felnőtté válással együtt járó változások. Emiatt, valamint a fiatalok szellemi fejlődésének eltérő üteme miatt inkább a gyermek pszichológiai vagy kronológiai életkora alapján határozzák meg a fiatal gyermekkorát, semmint biológiai életkora alapján. A kifejezés emellett bármilyen életkorú utódot is jelöl; a felnőtt mindig szülei gyereke marad, életkorától függetlenül.
Boros Győző, a 2010. augusztus 18-án megrendezésre kerülő gyermekszépségverseny szervezője hírportálunknak elmondta, hogy az eseményt az édesanyák „elvetemültsége” indokolja, hiszen rendkívüli módon szeretik csemetéiket mutogatni.

Boros úr szerint a mai világban egyre inkább szeretnek szerepelni a gyerekek, ami véleménye szerint nem jó, de nem is rossz dolog. A szervező véleménye szerint azt a gyereket, aki nem szeretne elindulni a megmérettetésen, a szülők nem szokták benevezni, praxisában legalábbis nem fordult elő.

Boros úr maximálisan elítéli a gyermekek elleni erőszak bármilyen formáját, ha egy vehemens szülő bántalmazná gyermekét a sikertelenség miatt, személyes véleménye szerint ugyanazt érdemelné, mint a bántalmazott. Tapasztalata szerint a kicsik szépségversenyén a megjelenés mellett a bátorságot is pontozzák, tehát a zsűri által kevésbé szépnek titulált gyermek is megnyerheti a megmérettetést.

Legyél Te a CsillagFény Stúdió 2010 Szépe

Berek Erika, a „Legyél Te a CsillagFény Stúdió 2010 Szépe” gyermekszépségverseny egyik szervezője is megerősítette Boros Győző véleményét, miszerint többségében - és érthető módon - a szülők igénylik a versenyt és nem a gyerekek. A szervező megosztotta velünk személyes tapasztalatát is, miszerint kislányát - a gyermek kívánságára - benevezte egy versenyre, pedig korábban ellenérzéseket táplált a hasonló rendezvények iránt. A hölgy elítéli azokat a szülőket, akik akaratukat rákényszerítik a gyerekeikre, bántalmazást egyetlen szépségversenyen sem látott: ha szemtanúja lett volna ilyen esetnek, azonnal rendőrt hívott volna.

Berek Erika szerint veszélyes lehet, ha a szülő hamis illúziót kelt a gyermekében a külsejét illetően, és túlzottan belesulykolja a szépségét, met a későbbiekben a poronty elhiheti, hogy bármit könnyebben megkaphat, mint egy kevésbé dekoratív embertársa. Meglátása szerint a szépség egy múlandó adottság, ami önmagában véve nem jelent semmit, feltétlenül párosulnia kell azzal a dologgal, amit belső szépségnek nevezünk.

Zámbó Árpi is is hasznos információkkal tudott szolgálni a témát illetően.

Lányodat, Edinát három éves korában elvitted egy gyermekszépségversenyre, amit megnyert. Miért tetted ezt?

Így van, valóban megnyerte a versenyt. Nem vagyok elfogult, de ő tényleg gyönyörű kislány volt, éppen ezért nagyon sokan mondták nekem, hogy vigyem el egy szépségversenyre. Egy ismerősömnek gyermekmodell iskolája volt, ő is ezt tanácsolta. Végül elvittem, és nagyon tetszett a verseny, ami egy jópofa bohóckodás volt. Végül 98 induló közül Edinát választotta a zsűri a legszebbnek.

Milyen produkcióval kellett készülnötök?


Előzetesen egy modelliskolába kellett járnunk, ahol Edinát megtanították megfelelően járni, ez a tanfolyam hat hónapot vett igénybe.

Egy három éves kislányról beszélünk. Hogy vette ezt a „nagyok” számára is megterhelő akadályt?


Szombat-vasárnap volt a tanfolyam, nagyon várta, hogy eljöjjön a hétvége, szeretett volna együtt lenni a többi kisgyerekkel, és tanulni az iskolában. Hozzá kell tennem, ha nem játékként, poénként tekintett volna a dologra, akkor abszolút feledésbe merült volna a dolog. A lányom most is és kicsiként is el tudta dönteni, hogy mi a jó neki.

Mi a véleményed azokról a szülőkről, akik erőltetik a gyermekük indulását, mi több, győzelmét egy ilyen versenyen?


Valóban léteznek olyan szülők, akik mindenképpen a gyerekük sikerét akarják kicsikarni, még abban az esetben is, ha a kisgyereknek abszolút nincsen kedve ehhez. Ez egészségtelen dolog, főként akkor, ha a gyerek elhiszi, hogy van keresnivalója a modellszakmában, de később nincsen rá igény: vagyis tévhitet plántálnak a szülők a gyerekekbe.

A versenyen találkoztál olyan szülőkkel, akik veled ellentétes szellemiségben küldték oda a gyerekeiket?


Igen. Egy kislányt az öltözőben az anyja éppen felkészítette a szereplésre, miközben szegényke ordított, hogy ő ezt nem akarja csinálni, nem tetszik neki, nincsen hozzá semmi kedve. Sajnos volt olyan aberrált, nagyon bunkó szülő is, aki megverte a gyerekét. Sajnos ezek a gyerekszépségversenyek véresen kemény dolgok, hiszen a sikertelenség óriási törést okozhat a gyerekek lelkivilágában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását