2024. május 5. - Györgyi

A kormány támogatja a fiatal orvosokat

A kormány prioritásként tekint az alapellátás megerősítésére, ennek keretében támogatni fogják a fiatal orvosok praxishoz jutását, és vonzóvá teszik a háziorvosi életpályát - válaszolt levélben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője Gyenes Géza jobbikos képviselőnek, aki az alapellátási vállalkozások támogatásáról kérdezte Réthelyi Miklóst.
2010. augusztus 2. hétfő 15:45 - HírExtra
Gyenes Géza hétfőn juttatta el az MTI-hez a miniszterhez írt levelét, amelyben emlékeztet: az előző Fidesz-kormány támogatást nyújtott azoknak a vállalkozó háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, valamint a fogászati alapellátást nyújtó fogorvosoknak, akik az önkormányzatok eredeti kötelezettségei közül a külön jogszabályban meghatározott szakmai minimumfeltételek közé tartozó eszközök beszerzését, illetve folyamatos pótlását szerződésben átvállalták, valamint azoknak, akik saját tulajdonú ingatlanban működtek közre az önkormányzatok egészségügyi alapellátással kapcsolatos kötelezettségeiknek teljesítésében.

A támogatással a kormány egyfelől mentesítette az önkormányzatokat az alapellátás fejlesztésével kapcsolatos kötelezettségeik teljesítése alól, másfelől lehetővé tette, hogy mégse maradjanak el a rendelői eszközpark szükséges fejlesztései. Mint írta: ezektől a lehetőségektől fosztotta meg az alapellátást az MSZP-SZDSZ-kormány, amikor a támogatásról szóló rendeletet 2005-ben hatálytalanította. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a kormány visszaállítja-e a korábbi rendeletet.

Válaszlevelében a miniszter azt írta: a rendelet hatályon kívül helyezésével a támogatás nem szűnt meg teljesen: a hatálya alatt megkötött hitelszerződésekre vonatkozó finanszírozás jelenleg is folyik. Ma 93 körzet részesül az eszközök beszerzésére és 334 praxis a feladat ellátásához szükséges ingatlan biztosítására felvett hitel támogatásában. Ezen kívül az elkövetkező években is rendelkezésre állnak olyan uniós források, amelyekhez pályázati úton juthatnak hozzá az érdekeltek.

Hangsúlyozta: a területi ellátási kötelezettséggel működő praxisok jelenlegi finanszírozási formája az úgynevezett duális finanszírozás, amelyben a működőképesség feltételeinek biztosítása a praxisokat fenntartó önkormányzatok feladata, a társadalombiztosítási források pedig a működés költségeinek fedezetéül szolgálnak.

Ezt erősíti meg az uniós források felhasználásnak gyakorlata is, miszerint a működéshez szükséges eszközökre és az ingatlanra vonatkozó pályázatok az önkormányzati feladatok biztosítását segítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását