2024. május 14. - Bonifác

Az ombudsman és a vetítés

A jogbiztonsággal, a véleménynyilvánítással és a magánszférához való joggal kapcsolatosan is visszás volt a rendőrség eljárása, amikor megtiltotta, hogy a Lehet más a politika! (LMP) elnevezésű mozgalom lézerrel vetítse a Parlamentre egyebek között a szer
2008. december 16. kedd 18:37 - Hírextra
Az állampolgári jogok biztosához benyújtott panaszában az LMP képviselője azt nehezményezte, hogy a budapesti Bem rakpartra bejelentett októberi rendezvényükön egy rendőrjárőr a helyszínen megtiltotta a lézeres színpadi fénytechnika alkalmazását. Az intézkedő rendőrök a tiltás jogszabályi indokát nem jelölték meg, és a jegyzőkönyv felvételétől is elzárkóztak. Szóbeli közlésük szerint zavarná a képviselők munkáját, ha az Országház falára vetítenének - olvasható a közleményben.

A panaszos különösen azt kifogásolta, hogy a rendőrök azt sem engedték, hogy a lézervetítőt elővegyék, majd a készüléket elszállító személygépkocsit két rendőrautó követte, egy budai üzletközpont mélygarázsában pedig "fenyegetően a berendezést szállító jármű mellé parkoltak két oldalról".

Szabó Máté ombudsman megkereste a budapesti rendőrfőkapitányt, aki válaszában többi között azt írta: a rendezvényt bejelentők nem említették a lézereszközt, valamint a rendezők válaszaiból a rendőrök arra következtethettek, hogy a résztvevők esetleg ki akarják játszani a gyülekezési jog szabályait. Az országgyűlési biztos ezt a választ nem fogadta el.

Szabó Máté indoklásában az Alkotmánybíróság határozataiból felidézte, hogy a békés gyülekezés szabadsága a demokratikus társadalom előfeltétele és alapvető értéke.

A biztos szerint a rendezvények üzenete nem juttatható el hatékonyan a nyilvánossághoz építmények, berendezések, például színpad, hangosítás, kivetítők nélkül. Korlátozza a gyülekezés jogát, ha ezek használatát engedélyhez kötnék, és ide tartozik ma már a lézertechnika felhasználása is - jegyzi meg.

Amennyiben tehát - folytatta - a bejelentési kötelezettség részévé tennék a kommunikációs csatornák megjelölését, az közel állna a kommunikáció előzetes ellenőrzéséhez. A véleménynyilvánítás módjának ilyen meghatározása közvetlenül befolyásolhatja a véleménynyilvánításhoz való jog érvényesülését, hatása a cenzúráéval egyezne meg - állapította meg az ombudsman.

Hozzátette: az intézkedő rendőrök arra is hivatkoztak, hogy a lézervetítés megzavarhatja az Országgyűlés munkáját. Budapest rendőrfőkapitányának tájékoztatása azonban nem tartalmazott utalást arra, hogy a rendőrség ezt vizsgálta-e.

Szabó Máté felhívta a figyelmet arra, hogy jobbára nem a szabad rendőri mérlegelés tárgya a megzavarás ténye és annak súlya: azt a népképviseleti szerv működésének rendjéért felelős választott tisztségviselő nyilatkozatának beszerzése után kell megállapítani. Ez - következetett az ombudsman - nem történt meg, azaz a Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárása során "a jogállamiság elvével összefüggő visszásságot okozott".

Arról, hogy a rendőrök követték a szervezőket, Szabó Máté úgy vélekedett, ebben az esetben sem a rendőri jelentés, sem pedig a főkapitányi tájékoztatás még csak nem is utal arra, hogy a rendezvény szervezői közül bárki is bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható lett volna. Holott az emberek - bírói engedélyhez nem kötött - megfigyelésének ez feltétele - tette hozzá.
Mindezek alapján a biztos megállapította, hogy a rendőrség eljárása visszás volt mind a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével, mind a véleménynyilvánítás szabadságával, mind pedig a magánszférához való joggal kapcsolatban. Ezért Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy intézkedjen a gyülekezési joghoz kapcsolódó ismeretek belső oktatásáról.

A Lehet más a politika! tagjai októberi bemutatkozó sajtótájékoztatójukon azt közölték, hogy új szemléletű és minőségű politikát kíván megteremteni a civil kezdeményezés, amely igény esetén párttá alakulva már a jövő évi európai parlamenti választáson is megmérettetné magát.

A mozgalom október 6-án azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy lézerrel írták fel a Parlament Dunára néző homlokzatára szervezetük monogramját, honlapjának címét és egy ábrát annak ellenére, hogy arra nem kaptak engedélyt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását