2020. július 6. - Csaba

Tesco: a Munka Törvénykönyve szerint történik a bérezés

A Tesco minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatnál alkalmazott bérrendszer is megfelel a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek - közölte a Tesco-Globál Áruházak Zrt. az MTI-vel.
2010. július 28. szerda 15:29 - HírExtra
Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet azt írta: 19 megyében, 95 áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89.500 forintos szakmaibér-minimumot. A napilap cikke szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket.

A Tesco, szerdai közleményében hangsúlyozza: az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló, hatályos jogszabályok szerint a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem.Hozzáfűzik: cégük nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el.

A Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti - emeli ki a cég. Hozzáfűzi: a vállalat közvetve és közvetlenül több mint 30.000 embert foglalkoztat Magyarországon, és évente átlagosan 1.500 új munkahelyet teremt.

Gedeon András, az OMMF szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a főfelügyelőség szerdán vizsgálatsorozatba kezdett a Tesco áruházaiban. Hozzáfűzte: a bérek kifizetésének vizsgálata annak az ellenőrzésnek a része, illetve kiterjesztése, amelyet az OMMF július 20-án kezdett a Tesco-Globál Áruházak Zrt. budaörsi telephelyén. A vizsgálatok még több hétig eltarthatnak - mondta Gedeon András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását